Makron: Francuska među najspremnijim zemljama za Bregzit bez dogovora

Makron je rekao da su ranije počeli razgovori o ribolovu, jer su Francuzi na sjeveru zabrinuti
630 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuska je među "najspremnijim zemljama" na koje će Bregzit bez dogovora direktno uticati, ali pripreme sad treba da se ubrzaju posebno u oblasti rješavanja pitanja ribolova, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Ako Britanci do 12. aprila ne prihvate dogovor, onda idemo ka tvrdom Bregzitu bez dogovora sa svim posljedicama koje takva odluka donosi", rekao je Makron reagujući na glasanje u britanskom parlamentu koji je treći put odbacio sporazum o razlazu.

Prema njegovim riječima, Francuska će u slučaju takvog Bregzita ubrzati posljednju fazu pripreme.

Makron je rekao da su ranije počeli razgovori o ribolovu, jer su Francuzi na sjeveru zabrinuti pošto mnogi rade u britanskim teritorijalnim vodama.

EU je prošle nedjelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu. Ukoliko ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Zvanično istupanje Velike Britanije iz EU (Bregzit) bilo je predviđeno za danas, odnosno tačno dvije godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma, kojim se pokreće procedura istupanja neke zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

Bonus video: