Makron proglašava 7. april nacionalnim danom sjećanja na genocid u Ruandi

Vlada Ruande danas obilježava 25. godišnjicu genocida nad Tutsima i umjerenim Hutima, čime je počelo tromjesečno sjećanje na žrtve
952 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron želi proglasiti 7. april nacionalnim danom sjećanja na genocid u Ruandi, objavio je njegov kabinet.

Vlada Ruande danas obilježava 25. godišnjicu genocida nad Tutsima i umjerenim Hutima, čime je počelo tromjesečno sjećanje na žrtve.

Francuski predsjednik nije prisustvovao zvaničnoj komemoraciji. Predstavljao ga je Erv Bervil, Tutsi koji je preživio genocid, a poslanik je njegove stranke u francuskom parlamentu.

Ruandski predsjednik Pol Kagame optužuje Pariz da je među odgovornima za krvoproliće u kojem je milicija Huta ubila gotovo 800.000 Tutsija i umjerenih Huta.

Još se ne zna kako će Francuzi obilježavati godišnjicu genocida

Pariz priznaje da je počinio greške u politici prema Ruandi, ali odbacuje optužbe da je obučio militante koji su učestvovali u pokolju.

U saopštenju Jelisejske palate ne navodi se kako će se godišnjica genocida u Ruandi obilježavati u Francuskoj, prenosi Hina.

U francuskim školama o tome će se početi učiti od septembra 2020. godine.

Makron je takođe imenovao istražitelje koji će sprovesti dvogodišnju istragu o ulozi francuske vojske u genocidu u Ruandi.

Bonus video: