Turska nagovestila da će tražiti alternative ako joj SAD ne isporuče avione F-35

"Ako avioni F-35 ne budu isporučeni, biću doveden u poziciju da negdje drugdje kupim avione koji su mi potrebni", kazao je šef Turske diplomatije Mevlut Čavušoglu
412 pregleda 1 komentar(a)
Čavušoglu i Pompeo, Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP
Čavušoglu i Pompeo, Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP

Turska je saopštila da bi mogla da se okrene alternativnim rješenjima ako joj SAD ne isporuče borbene avione F-35.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je juče za televiziju NTV i da bi Turska mogla da razmotri dodatnu kupovinu ruskih raketnih sistema S-400 ili drugih kako bi zadovoljila potrebe, ako ne može da kupi američke odbrambene sisteme Patriot, navodi Asošiejted pres.

"Ako avioni F-35 ne budu isporučeni, biću doveden u poziciju da negdje drugdje kupim avione koji su mi potrebni", kazao je Čavušoglu.

On je naveo da je nova ponuda SAD da prodaju sisteme Patriot Turskoj racionalnija u odnosu na prethodnu ponudu, ali da još ne ispunjava očekivanja Ankare.

Odluka Turske da kupi rusku tehnologiju S-400 dovela je do tenzija s Vašingtonom. Potpredsjednik SAD Majk Pens upozorio je da Turska tim potezom rizikuje članstvo u NATO i učešće u programu F-35.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o isporuci S-400 i ponovio da se prva isporuka tog protivvazdušnog sistema očekuje u julu.

Američka administracija ranije je zatražila od Turske da izabere između sistema S-400 i američkih aviona F-35.

SAD i druge članice NATO navode da ruski sistem nije kompatibilan sa savezničkim sistemima i da predstavlja prijetnju po bezbjednost.

Bonus video: