"POLJACI NE ŽELE EVROPSKE CIJENE, VEĆ EVROPSKE PLATE"

Kačinjski i premijer Moravjecki odbili euro sve dok Poljaci ne budu imali njemačke plate

511 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki odbili su danas u Lublinu kategorično da Poljska uvede euro sve dok se standard Poljaka ne približi njemačkom i poručili da Poljaci ne žele euro i evropske cijene, već hoće evropske plate.

"Govorimo - ne euru, ne evropskim cijenama. Govorimo - evropske plate, ali ne evropske cijene i imamo podršku većine Poljaka. Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji nas obavezuje da uvedemo euro, ali ne određuje rok. Da, jednom ćemo uvesti euro, jer je to naša obaveza, a jesmo i bićemo u EU. Ali uvešćemo euro onda kada to bude u našem interesu, kada dostignemo standard vrlo blizak onom u Njemačkoj", kazao je Kačinjski na skupu u Lublinu na istoku Poljske pred proljećne izbore za Evropski parlament.

Kačinjski, koji je formalno samo lider stranke i obični poslanik parlamenta, a realno ima uticaj i moć svojevrsnog natpremijera i natpredsednika, optužio je neimenovane inostrane snage da je u njihovom interesu da Poljska sada uvede euro, što bi, po njegovim riječima, bio još jedan udar na novčanike Poljaka, a nije im potreban, a, kako je ocenio, euro je koristan za razvijene zemlje kao što je Njemačka, dok za druge nije.

"Dovoljno je da pogledamo neke zemlje koje se nisu razvijale 20 godina ili su nazadovale. Italija, Grčka, Španija. Tu govorimo o izgubljenoj deceniji. Krivo je uvođenje eura u neodgovarajuće vrijeme. Na neadekvatan, neodgovorni način. Iz toga vrijedi izvući pouku za Poljsku", upozorio je nakon Kačinjskog i poljski premijer Moravjecki.

Poljski premijer je izjavio da Poljska sjajno izlazi na kraj sa privrednim krizama koje su prirodne u tržišnoj privredi i ocijenio da je to i zbog toga što Poljska ima svoj zlot, a ne zajedničku evropsku valutu.

"Želimo evropske plate, a ne evropske cijene. Put ka tome je da sačuvamo poljski zlot. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 30 godina. Ne želimo da kod nas uvozimo nečiju tuđu nezaposlenost. U čijem interesu (opoziciona) Evropska koalicija teži da Poljska predje na euro", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer zaključio je da je povoljno imati vlastitu centralnu banku koja kontroliše kamatne stope, monetarnu politiku i nacionalnu valutu.

"Dakle onako, kako to mnoge godine radi Poljska narodna banka", rekao je Mateuš Moravjecki na izbornom skupu poljskih konzervativaca u Lublinu, centru jednog od istočnih, zaostalijih regiona tzv. Poljske B.

Preporučujemo za Vas