Jakovenko: Treba nam novi Poaro za misteriju trovanja Skripalja

Naveo je i da Velika Britanija ima istoriju kršenja međunarodnog prava i da joj se ne može vjerovati
1 komentar(a)
Aleksandar Jakovenko, Foto: Reuters
Aleksandar Jakovenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2018. 15:05h

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko kaže da je napad nervnom supstancom na bivšeg dvostrukog špijuna u Britaniji misterija koju treba da proučava neko poput izmišljenog detektiva Herkula Poaroa. Britanski savjet po naređenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova obustavio rad u Rusiji.

Aleksandar Jakovenko je tako odgovarao na novinarsko pitanje da li Rusija incident sa trovanjem Sergeja Skripalja smatra šalom, budući da je ruska ambasada na Tviteru napisala da je "bez dokaza o tome šta se desilo, detektiv iz romana Agate Kristi, Poaro potreban u Solsberiju", prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, ruska ambasada nema nijednu informaciju, jer je istraga povjerljiva, piše Tanjug.

"Ne znamo motiv britanske vlade jer oni kažu da je slučaj veoma komplikovan. Treba nam mudrost osobe poput Poaroa da ga istraži", rekao je Jakovenko.

Naveo je i da Velika Britanija ima istoriju kršenja međunarodnog prava i da joj se ne može vjerovati, prenosi AP.

"Ne možete uzeti britanske optužbe zdravo za gotovo. Istorija je pokazala da se britanski stavovi moraju dokazati. Zahtijevamo potpunu transparentnost istrage uz punu saradnju sa Rusijom i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja", rekao je ruski ambasador.

Britanski savjet u Rusiji obustavio rad

U međuvremenu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo Britanskom savjetu da obustavi aktivnosti u Rusiji.

"Britanski savjet je otkazao sve zakazane programe i događaje. Duboko žalimo zbog toga, zahvalni smo na vašem razumevanju", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Britanski savjet je institucija koja promoviše britansku kulturu u inostranstvu, a u Moskvi je radila od 1959. godine.

Kako je agencija AP prošle nedjelje izvijestila, Rusija je saopštila da proteruje 23 britanskih diplomata, kao odgovor na prethodno protjerivanje 23 ruskih diplomata iz Britanije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedjelju dana i istaklo da ruska vlada može da preduzme dalje mjere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji.

Kako su agencije tada prenijele, ruska vlada odlučila je i da zatvori Britanski savjet u Rusiji i da zatvori britanski konzulat u Sankt Peterburgu.

Britanska premijerka Tereze Mej prethodno je donijela odluku o proterivanju 23 ruskih diplomata iz Britanije, a britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje kontrašpijuna Sergeja Skriplja u Britaniji, što je Putinov portparol energično negirao.

Skripalj i njegova ćerka Julija i dalje se nalaze u kritičnom stanju poslije trovanja nervnim agensom, 4. marta.

Bonus video: