Turske vlasti potvrdile pobjedu opozicije na izborima u Istanbulu

Imamoglu, kandidat Republikanske narodne partije (CHP), primio je danas sertifikat kojim se potvrđuje njegova tijesna pobjeda nad kandidatom AKP-a Binalijem Jildirimom, bivšim premijerom Turske, nekoliko sati pošto je posljednja žalba AKP-a odbijena
439 pregleda 1 komentar(a)
Sa glasanja u Istanbulu, Foto: HUSEYIN ALDEMIR/Reuters
Sa glasanja u Istanbulu, Foto: HUSEYIN ALDEMIR/Reuters

Turske vlasti potvrdile su danas, poslije više od dvije nedjelje ponovnog brojanja glasova na zahtjev vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da je kandidat opozicije Ekrem Imamoglu pobijedio na izborima za gradonačelnika Istanbula.

Vlasti, međutim, tek treba da razmotre juče podnijet zahtjev AKP-a da izbori za gradonačelnika Istanbula budu poništeni i da glasanje bude ponovljeno. Ako taj zahtjev bude usvojen, izbori bi mogli da budu ponovljeni 2. juna.

Imamoglu, kandidat Republikanske narodne partije (CHP), primio je danas sertifikat kojim se potvrđuje njegova tijesna pobjeda nad kandidatom AKP-a Binalijem Jildirimom, bivšim premijerom Turske, nekoliko sati pošto je posljednja žalba AKP-a odbijena.

CHP je saopštila da je Imamoglu pobijedio Jldirima s 13.700 glasova razlike. Prvobitna razlika, prije serije ponovnog prebrojavanja, bila je 25.000 u korist Imamoglua.

Pristalice Imamoglua (48) okupile su se ispred suda gdje mu je uručen sertifikat i ispred gradske skupštine gdje je formalno preuzeo vlast, uzvikujući "Gradonačelnik Ekrem".

"Svjesni smo potreba grada. Znamo zahtjeve građana i odmah ćemo početi da im služimo", rekao je pristalicama Imamoglu.

Na lokalnim izborima održanim 31. marta Erdoganova stranka je osvojila većinu glasova na nivou cijele zemlje, ali je izgubila Ankaru i Istanbul, i više puta podnijela žalbe na rezultate u tim gradovima.

Bonus video: