POVEZANI SA GULENOM?

U Turskoj 11 osoba osuđeno na doživotni zatvor zbog pokušaja državnog udara

Među osuđenim na doživotni zatvor su i bivši komandant žandarmerije u Istanbulu, pukovnik Gurcan Sercan i bivši pukovnik Hajdar Jalin
181 pregleda 0 komentar(a)
Istanbul (ilustracija), Foto: Pixabay
Istanbul (ilustracija), Foto: Pixabay

Sud u Istanbulu izrekao je u četvrtak doživotne zatvorske kazne za 11 bivših pripadnika žandarmerije u Istanbulu, koji se terete za učešće u pokušaju vojnog udara prije tri godine, za koji se sumnjiči organizacija imama Fetulaha Gulena.

Krivični sud u Istanbulu je izrekao presude za 39 optuženih bivših pripadnika turske žandarmerije, koji se terete za učešće u pokušaju puča i članstvo u Gulenovoj organizaciji, prenosi Anadolija.

Sud je za 11 prvooptuženih izrekao doživotne zatvorske kazne i na teret im stavio članstvo u "terorističkoj organizaciji" i "pokušaj rušenja ustavnog poretka u Turskoj".

Među osuđenim na doživotni zatvor su i bivši komandant žandarmerije u Istanbulu, pukovnik Gurcan Sercan i bivši pukovnik Hajdar Jalin.

Preostalih 28 optuženih osuđeni su na zatvorske kazne u različitom trajanju i na teret im se stavlja "pomaganje u kršenju Ustava" i "članstvo u terorističkoj organizaciji".

Četvorica optuženika su se branili sa slobode, a sud je, nakon izricanja presuda, naredio njihovo hapšenje.

Ankara tvrdi da je organizacija sljedbenika Gulena odgovorna za pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Fetulah Gulen se nalazi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovo izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.