OČEKUJE SE ODLAZAK BRITANSKIH DIPLOMATA IZ RUSIJE

Protjerane ruske diplomate stigle kući iz Britanije

Ruski naučnik Leonid Rink rekao je državnoj agenciji RIA Novosti da bi Britanija i druge zemlje mogle lako da naprave novičok od kada je hemijski stručnjak Vil Mirzajanov emigrirao u SAD i oktrio njegovu formulu
1 komentar(a)
ruske diplomate, Foto: Reuters
ruske diplomate, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 14:37h

Više od dvadeset ruskih diplomata koje je Britanija protjerala oko slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta stigli su danas kući. 

Protjerane diplomate su poletjele sa aerodroma Stansted kod Londona i kasnije danas stigle u Moskvu. 

Bivši ruski dupli agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju u Solsberiju u Engleskoj gdje su otrovani 4. marta. Britanija je ustanovila da su otrovani nervnim agentom poznatim kao novičok i optužili Rusiju da je odgovorna za taj napad. 

Ruski naučnik Leonid Rink rekao je državnoj agenciji RIA Novosti da bi Britanija i druge zemlje mogle lako da naprave novičok od kada je hemijski stručnjak Vil Mirzajanov emigrirao u SAD i oktrio njegovu formulu. 

"On je lako dostupan profesionalncima, i nema problema za Britaniju, SAD i druge razvijene zemlje da naprave takvo oružje", rekao je ruski naučnik.  

Rink je rekao da je novičok imao drugačije ime kada je dizajniran u bivšem Sovjetskom Savezu, navodeći da su britanski zvaničnici upotrebili ime novičok da ubijede javnost da je Rusija kriva za trovanje bivšeg agenta. 

Britanija je odbacila tvrdnje da bi taj nervni agens mogao da potiče iz Velike Britanije. Ruski ambasador pri EU je u nedjelju rekao da je taj nervni agens mgao da dođe iz britanskog centra za istraživanje hemijskog oružja Porton Daun.

Britanska vlada je to odbacila kao "budalaštinu".

Mej je 14. marta odredila rok od nedjelju dana da 23 ruske diplomate, za koje je navela da su neprijavljeni obavještajni agenti, napuste Veliku Britaniju. Uslijedio je kontra potez Rusije koja je odlučila da protjera 23 britanske diplomate, čiji se odlazak očekuje narednih dana.

Rusija je demantovala bilo kakvu umiješanost u trovanje bivšeg špijuna, i navela da nije imala motiv da ubije Skripalja koji je osuđen za špijuniranje za Britaniju ali oslobođen u razmjeni špijuna 2010. Rusija je rekla da je završila uništavanje svog hemijskog arsenala prošle godine uz međunarodni nadzor.