TRODNEVNA POSJETA SJEVERNOJ MAKEDONIJI I BUGARSKOJ

Papa Franjo: Dolazim u Skoplje da posijem sjeme bratstva

"Svakako da suživot nije uvijek lagan, znamo to, ali vrijedi da se uloži taj napor, jer su najljepši mozaici koji imaju mnogo boja"
617 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo poručio je građanima Sjeverne Makedonije da u Skoplje dolazi da posije sjeme bratstva i da je siguran da će se dobro primiti i dati plodove.

"Danas, više nego ikada postoji potreba i u Evropi i u cijelom svijetu da se razvija kultura izlaženja u susret, kultura bratstva, i ja ću doći da među vas posijem ovo sjeme. Siguran sam da je vaša zemlja dobra, da će da primi ovo sjeme i da će da daje plodove", rekao je papa u video poruci pred dolazak u Skoplje, 7. maja.

Papa sjutra kreće u trodnevnu posjetu Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Poglavar Rimoatoličke crkve je istakao da tom kratkom porukom "braći i sestrama iz Sjeverne Makedonije želi da iskaže radost i prijateljstvo koje, kako je rekao, osjeća ka "vašem narodu i crkvi koja postoji u vašoj zemlji".

Prema njegovim riječima, posebnu ljepotu Sjeverrna Makedonija duguje različitim kulturama, etničkim zajednicama i religijama koje tu postoje.

"Svakako da suživot nije uvijek lagan, znamo to, ali vrijedi da se uloži taj napor, jer su najljepši mozaici koji imaju mnogo boja", rekao je papa Franjo.

On je istakao da posjetu Sjevernoj Makedoniji posvećuje jednoj velikoj svetici, Majki Terezi, koja je rođena i odrasla u Skoplju i koja je, "preko Božje milosti, postala hrabra misionarka Hristove milosti u svijetu, dajući utjehu i dostojanstvo najsiromašnijima među siromašnima".

"Dragi prijatelji, hajde da pripremimo naš susret molitvom da se ispuni mir i svako dobro cijelom vašem narodu. Neka vas Bog blagoslovi!", rekao je papa Franjo u video poruci koju je prenijela Vlada Sjeverne Makedonije.

Tokom posjete Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji papa Franjo će posjetiti male katoličke zajednice u tim zemljama, obići će migrantski centar u Bugarskoj i siromašne u Skoplju.

U snimljenoj video poruci Bugarima emitovanoj juče papa je rekao da je njegova posjeta toj zemlji u "znaku vjere, jedinstva i mira".