Pravo na domaću rakiju opisuju kao borbu za slobodu

Rumunija i Mađarska traže od EU da ublaži ograničenja za destilovanje alkoholnih pića u domaćinstvima
794 pregleda 0 komentar(a)
U Rumuniji je najpoznatija šljivovica “tuika”, Foto: Atlasobscura.com
U Rumuniji je najpoznatija šljivovica “tuika”, Foto: Atlasobscura.com

Rumunija i Mađarska zalažu se kod EU da olakša poljoprivrednicima da prave rakiju od svog voća, što je tradicionalna praksa u istočnoj i centralnoj Evropi, koja je iz zdravstvenih razloga zabranjena u bloku.

Bivše komunističke države, koje su se obje sukobljavale sa EU zbog optužbi za podrivanje građanskih prava, opisuju pravo na domaću proizvodnju voćnih rakija kao borbu za slobodu.

Na inicijativu Rumunije, koja je predsjedavajuća EU, o ovoj temi su raspravljali ministri finansija EU na sastanku u petak, uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju sljedeće nedjelje.

EU zabranjuje destilovanje u domaćinstvima, mada poljoprivrednici koji donesu svoje voće u destilerije kako bi napravili rakiju mogu dio da odnesu kući za ličnu upotrebu i plaćaju polovinu od uobičajene cijene akcize.

Rumunija, poznata po šljivovici „tuika”, želi da se ukine zabrana na proizvodnju u domaćinstvima i da se državama pruži opcija da uklone akcize za rakije za ličnu upotrebu. To podržava i Mađarska, čiji je predsjednik Viktror Orban 2010. promijenio zakone Mađarske kako bi omogućio proizvodnju rakije u domaćinstvima ali ga je pravosuđe EU 2014. primoralo da poništi odluku navodeći da su promjene nezakonite.

Mađari su poznati po „palinki”, rakiji od šljive, višnje, jabuke, kruške i kajsije. Uzgajivačima voća u Mađarskoj i Rumuniji je već dozvoljeno da proizvode do 50 litara rakije za ličnu upotrebu, koja se oporezuje po nižoj stopi nego u ostalim državama EU.

Ove države sada predlažu da se porez potpuno ukine i da u Ruminiji i Mađarskoj dozvoljena proizvodnja bude podignuta na 100 litara, a u drugim državama EU na 50. Reformom bi se takođe ozakonile kućne destilerije, što je potez koji bi pozdravile i druge države, uključujući i Austriju, kazali su zvaničnici. Domaća piva i vina su već legalna i oslobođena poreza u bloku.

Jedan rumunski zvaničnik je kazao da bi reforma omogućila domaćinstvima na selu da proizvode svoju rakiju u skladu sa starim tradicijama.

Predlogu, koji da bi bio odobren treba da podrže sve članice EU, protive se Njemačka, Italija. Švedska i Bugarska, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid. Sofija strahuje da bi se na taj način omogućilo da se jeftinija rumunska rakija prodaje nezakonito preko granice što bi poremetilo lokalnu proizvodnju, kazao je jedan bugarski zvaničnik.

Bonus video: