MEDIJSKE ŠPEKULACIJE

Trka za novog britanskog premijera: Ko će naslijediti Mej?

Partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran u julu
373 pregleda 0 komentar(a)
Mej, Foto: Reuters
Mej, Foto: Reuters

Nakon objave britanske premijerke Tereze Mej da će podnijeti ostavku, mediji spekulišu ko bi mogao da je nasledi na čelu Konzervativne stranke i na mjestu premijera.

Partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran u julu. Dok se to ne okonča, Tereza Mej će ostati na mjestu premijerke.

Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebalo bi da počne nedjelju dana nakon što Mejova podnese ostavku.

Za sada su četiri kandidata izrazila namjeru da uđu u trku: aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson i bivša ministarka rada Ester Mekvej.

Ipak, vjeruje se da još mnogi ozbiljno razmatraju da li da se kandiduju uključujući poslanika Grejema Brejdija.

Ministarka rada Amber Rad rekla je za Telegraf da "u ovom trenutku nije momenat za nju". Međutim, dodala je da bi u budućnosti mogla da radi sa Borisom Džonsonom, navodeći da je već sarađivala s njim.

U petak je ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gov, koji je još jedan mogući kandidat, odbio da kaže da li će se kandidovati ili ne.

Naravno, odmah su se angažovane i kladionice koji su Borisa Džonsona označile kao glavnog favorita, ispred bivšeg ministra za Bregzit Domika Raba i Majkla Gova.

Konzervativni poslanici imaju rok do 10. juna da se kandiduju, a bilo ko od njih ima tu opciju uz uslov da ga podržavaju dvoje kolega iz parlamenta.

Lista će se smanjivati dok ne ostanu samo dvoje kandidata, a u julu će svi članovi partije odlučiti ko će biti pobjednik.

Konzervativna stranka je u martu prošle godine brojala 124.000 članova. Ovo će biti prvi put da članovi partije direktno biraju premijera.

Tereza Mej je, objavljujući odluku o ostavci, rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU.