POGLAVAR TRAŽIO OPROST

Papa se izvinio Romima zbog diskriminacije od strane katoličke crkve

"Ja nosim teret. To je teret diskriminacije, segregacije i maltretiranja kojima je podvrgnuta vaša zajednica", naveo je papa Franjo
930 pregleda 0 komentar(a)
Papa u Rumuniji, Foto: Reuters
Papa u Rumuniji, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izvinio se danas Romima za "diskriminaciju, segregaciju i maltretiranje" od strane pripadnika te crkve.

"Molim za oproštaj u ime Crkve i Gospoda, za ona vremena tokom istorije kada smo vas diskriminisali i zlostavljali", rekao je papa Franjo u Rumuniji, u obraćanju pripadnicima romske zajednice u gradu Blaž, prenosi Frans pres.

Posljednjeg dana trodnevne posjete Rumuniji papa se sastao sa članovima romske zajednice, kojih ima skoro dva miliona u toj zemlji od 20 miliona stanovnika. Rumunski Romi su siromašna i uglavnom marginalizovana zajednica.

Papu su dočekale hiljade ljudi u naselju Barbu Lautaru, izgrađenom oko uske ulice sa malim kućama koje su pribijene jedna uz drugu, naveli su novinari.

"Ja nosim teret. To je teret diskriminacije, segregacije i maltretiranja kojima je podvrgnuta vaša zajednica", naveo je papa Franjo.

Procjenjuje se da u Evropi ima između 10 i 12 miliona Roma, što je 1,2 odsto stanovništva EU.

Papa je ranije danas odao počast katolicima koji su progonjeni, mučeni i ubijeni tokom komunističke vladavine u Rumuniji, beatifikujući sedam biskupa mučenika, navodi Asošiejted pres.

Papa Franjo je predvodio liturgiju u Blažu, uporištu Grčke katoličke crkve, zabranjene u Rumuniji za vrijeme komunista.

Za sedam danas beatifikovanih biskupa, uhapšenih između 1950. i 1970. godine, papa je danas rekao da su "dali živote suprotstavljajući se neliberalnom ideološkom sistemu".

Papa je upozorio da nove ideologije danas prijete rumunskim porodicama, što je bila očigledna opaska na homoseksualne brakove i druge sekularne trendove koje je ranije kritikovao kao zapadnu "ideološku kolonizaciju".

Preporučujemo za Vas