Tehnička vlada Moldavije se raspustila: Prepušta vlast koaliciji proruskih i prozapadnih partija

"Ućićemo u opoziciju", rekao je u televizijskoj izjavi potpredsjednik Demokratske stranke Vladimir Cebotari, optužujući koaliciju da odbija dijalog, prenosi Frans pres
1561 pregleda 0 komentar(a)
Plahotnjuk, Foto: Reuters
Plahotnjuk, Foto: Reuters

Tehnička vlada u Moldaviji predvođena Demokratskom strankom na čijem čelu je oligarh Vlad Plahotnjuk, saopštila je danas da se raspušta, čime je prihvatila, poslije nedjelju dana otpora, da prepusti vlast novoj vladajućoj proruskoj i proevropskoj koaliciji.

"Ućićemo u opoziciju", rekao je u televizijskoj izjavi potpredsjednik Demokratske stranke Vladimir Cebotari, optužujući koaliciju da odbija dijalog, prenosi Frans pres.

Moldavija je zapala u političku krizu od parlamentarnih izbora u februaru na kojima nije izabrana jasna većina u Parlamentu.

Situacija je postala posebno konfuzna prošlog vikenda kada je formirana koalicija proruskih i prozapadnih partija, koju podržavaju i Moskva i Evropljani, da bi se zajedno suprotstavili moćnom oligarhu Vladu Plahotnjuku, na čelu Demokratske stranke.

Plahotnjukove pristalice pokušale su da zadrže vlast uz podršku Ustvnog suda koji je suspendovao predsjednika Igora Dodona, raspustio parlament i sazvao prijevremene izbore.

Međutim Dodon je u utorak poništio raspuštanje Parlamenta doprinoseći sukobu između dvije vlade od kojih svaka tvrdi da je legitimna, vlada Pavela Filipa, na vlasti od 2015. i vlada koju je parlament imenovao u subotu sastavljena od Socijalističke partije Igora Dodona i saveza ACUM Maje Sandu.

Dvije rivalske političke struje tvrdile su da su na vlasti i jedna drugu optuživale za uzurpaciju vlasti.

Bonus video: