Imamoglu i zvanično gradonačelnik Istanbula

Na ponovljenim izborima u nedjelju, Imamoglu je s osvojenih 54,21 odsto glasova pobijedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, iz redova vladajuće Partije pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana
1930 pregleda 1 komentar(a)
Imamoglu, Foto: Reuters
Imamoglu, Foto: Reuters

Opozicioni turski političar Ekrem Imamoglu danas je formalno stupio na dužnost gradonačelnika Istanbula, nakon što je u nedjelju pobijedio na ponovljenim izborima u najvećem turskom gradu.

Imamoglu, koga je kandidovala Republikanska narodna partija, dobio je sertifikat kojim zvanično preuzima najvišu funkciju u Istanbulu i upravljanje najvećim gradom i privrednim središtem Turske u narednih pet godina, prenosi AP.

To je formalno potvrđeno na ceremoniji tokom koje mu je guverner Istanbula, koji je privremeni gradonačelnik, predao zvanično upravu nad gradom.

Imamoglu je pobijedio tesnom većinom na prvim izborima za gradonacelnika 31. marta, ali je Centralna izborna komisija Turske poništila njegovu pobjedu, nakon što je on na čelu grada proveo 18 dana, i naredila ponavljanje izbora.

Na ponovljenim izborima u nedjelju, Imamoglu je s osvojenih 54,21 odsto glasova pobijedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, iz redova vladajuće Partije pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Bonus video: