OŠTRO KRITIKOVAO ZAPADNI LIBERALIZAM

Putin: Liberalna ideja jede samu sebe, zaštititi djecu od agresivnog prozelitizma LGBT zajednice

Putin je odgovorio na kritiku pjevača Eltona Džona koji je optužio Putina za dvoličnost jer je kritikovao naglasak Zapada na LGBT prava. "Duboko ga poštujem, on je muzički genije i svi volimo njegove nastupe, ali vjerujem da je pogriješio", rekao je Putin
1885 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2019. 14:25h

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ponovo je danas oštro kritikovao zapadni liberalizam, rekavši da politika kao što je prihvatanje migranata, šteti interesima naroda.

Govoreći poslije samita Grupe 20 u Osaki, u Japanu, Putin je kritički ocijenio da su pobjeda Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine i pad popularnosti tradicionalnih stranaka u Evropi posljedice rastućeg strahovanja javnosti od dominantne liberalne politike.

On je pozdravio svoj sastanak sa Trampom u petak na marginama samita G-20 kao "poslovan i pragmatičan".

"Razmotrili smo skoro cijelu listu pitanja od zajedničkog interesa", rekao je Putin.

"Naravno, razgovarali smo o situaciji u raznim djelovima svijeta. Sve u svemu, te konsultacije su bile korisne".

On je rekao da su tvrdnje o ruskom uplitanju u izbore u SAD bile dio dnevnog reda njegovog razgovora sa Trampom.

Na početku tog sastanka u petak, ruski lider se nasmijao kada je reporter doviknuo Trampu pitanje o ruskom miješanju, a on "zaprijetio" Putinu da se ne miješa u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

Na pitanje u subotu da li se o tom pitanju razgovaralo tokom sastanka, Putin je rekao: "Razgovarali smo o tome", ali nije iznio pojedinosti.

On je napomenuo da smatra da je neophodno "okrenuti list" u odnosima Rusija-SAD, koji su pali na najniži nivo od doba Hladnog rata.

Putin je rekao da su se on i Tramp složili da vodeće diplomate njihovih dveju država treba da nastave razgovore o mogućem produženju sporazuma o nuklearnom naoružanju (Novi Start) koji ističe 2021. godine.

Razgovarali su i o potrebi podsticanja razvoja bilateralnih ekonomskih veza, rekao je Putin.

On je kritički ocijenio da je izborna pobjeda Trampu 2016. godine posljedica rastućeg razočaranja građana u liberalnu politiku.

"Liberalna ideja je počela da jede samu sebe", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

"Milioni ljudi žive svoje živote, a oni koji propagiraju te ideje su odvojeni od njih", rekao je Putin.

On je takođe ocijenio i da je priliv migranata u Evropu narušio ljudska prava. "Narodi žive u svojim zemljama, u skladu sa svojim tradicijama, zašto bi im se to dešavalo?", rekao je Putin.

Ruski lider je ocijenio da, iako su "liberalne ideje i dalje privlačne kao cjelina", izborni rezultati pokazuju da narodi žele promjenu.

Putin je takođe odgovorio na kritiku pjevača Eltona Džona koji je optužio Putina za dvoličnost jer je kritikovao naglasak Zapada na LGBT prava.

"Duboko ga poštujem, on je muzički genije i svi volimo njegove nastupe, ali vjerujem da je pogriješio", rekao je Putin.

On je ustvrdio da je ruska zabrana "propagande" LGBT kulture među djecom usmjerena na zaštitu od "agresivnog prozelitizma" LGBT zajednice.

"Dopustimo da osoba odraste prije no što napravi izbor", rekao je Putin i dodao: "Ostavimo djecu na miru".

On je rekao da je "naš stav prema LGBT zajednici apsolutan mir i nepristrasnost", ali je dodao da "taj deo zajednice svoje mišljenje agresivno nameće drugima".