Slovenija lobira za resor proširenja u Evropskoj komisiji

Tanja Fajon (48) na nedavnim evropskim izborima po treći put je izabrana u Evropski parlament
582 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Fajon, Foto: Twitter/tfajon, Twitter/tfajon
Tanja Fajon, Foto: Twitter/tfajon, Twitter/tfajon

Slovenija lobira da u novoj Evropskoj komisiji dobije resor za proširenje EU, a glavna kandidatkinja vlade za to mjesto je evroposlanica Tanja Fajon, nekadašnja dopisnica Slovenačke televizije iz Brisela i članica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD), piše danas mariborska "Večer" pozivajući se na izvore u Vladi, prenosi agencija Hina.

Tanja Fajon (48) na nedavnim evropskim izborima po treći put je izabrana u Evropski parlament.

Izjava premijera Marjana Šareca da ga, zbog slovenačkog poznavanja Balkana, zanima resor za proširenje i susjedsku politiku u novoj Komisiji, dobro je odjeknula u kolicionim krugovima njegove vlade.

Fajon je glavna potencijalna kandidatkinja za to mjesto, iako Šarec kao rezervu spominje i profesora politikologije Klemena Grošelja koji je u Evropski parlament izabran na listi njegove stranke, a ne koalicionih socijaldemokrata, poput Fajon, a ima manje političkog iskustva od nje, navodi list.

Vladini stratezi koji rade na ključnim parametrima slovenačke spoljne politike ističu jake političke i privredne interese Slovenije u regionu i smatraju da bi dobijanje resora za proširenje te interese dodatno učvrstilo i da bi Slovenija proces proširenja mogla da ubrzati, navodi "Večer".

"Proces proširenja EU je i u slovenačkom i u širem evropskom interesu. Slovenija se u pregovaračkom procesu za vodeće funkcije na nivou EU uskladila s vodećim državama. Zato bi dobijanje resora za proširenje značilo da bi najvažnije zapadne države konsultovale Sloveniju o proširenju na područje Zapadnog Balkana", analizira "Večer".

U lobiranju da dobije resor za proširenje Slovenija će isticati da, za razliku od Hrvatske, ima vrlo dobre odnose sa svim državama u regionu i da se je tokom pregovora o čelnim pozicijama u EU "distancirala od problematičnih istočnoevropskih država zbog kojih ta mjesta nisu zauzeta na osnovu koncepta 'špicenkandidata' ".

Pored toga, iako do proširenja EU, po najavama francuskog predsjednika ne može doći prije "produbljavanja", odnosno reforme EU, Slovenija će argumentovati da jedno drugo ne isključuje, odnosno da se radi o dva "paralelna procesa", navodi između ostalog mariborski list.

S druge strane, navodi "Večer", dobijanje resora za proširenje moglo bi za Sloveniju biti potencijalno rizično jer bi u slučaju da ne bude proširenja, države Balkana krivca tražile u Sloveniji i njenom evrokomesaru, a pitanje je i koliko bi to mesto koristilo zastupanju slovenačkih privrednih interesa u regionu.

List dodaje da je Austrija na području Balkana svoje privredne interese mnogo više širila preko svojih banaka, nego preko Johanesa Hana, evropskog komesara zaduženog za proširenje u odlazećoj Komisiji Žan-Kloda Junkera.

"Izvori bliski vladi ističu da proces proširenja i reforme EU moraju ići paralelno, posebno zato jer se prilike u regionu zaoštravaju, te ako EU ne reaguje širenjem na region, moguće je da taj prostor zauzmu neevropski geostrateški interesi - kineski, ruski ili turski", navodi list iz Maribora, prenosi Hina.

Bonus video: