Francuska sprema zakon o govoru mržnje na internetu

Nekoliko grupa za slobodu govora na internetu tvrdi da zakon otvara prostor državnoj cenzuri
244 pregleda 1 komentar(a)
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg i Makron, Foto: AP
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg i Makron, Foto: AP

Divovi društvenih mreža poput Fejsbuka i Tvitera moraće ukloniti sve sadržaje govora mržnje u roku od 24 sata, navodi se u nacrtu zakona koji je izglasala francuska Narodna skupština, dok kritičari tvrde da zakon otvara prostor državnoj cenzuri.

Predsjednik Emanuel Makron želi učiniti Francusku vodećom u regulaciji američkih tehnoloških divova i suzbijanja širenja nezakonitog sadržaja i lažnih informacija na najčešće korišćenim platformama.

"Ono što se ne toleriše na ulici, ne bi se trebalo tolerisati ni na internetu", rekla je novinarima prije glasanja Leticija Avia, članica Makronove većine u Narodnoj skupštini i autorka nedavnog izvještaja o govoru mržnje.

Fejsbuk već neko vrijeme pod nadzorom

Fejsbuk je posljednjih godina pod nadzorom zbog govora mržnje, naročito nakon što je naoružani napadač ubio 51 osobu u martu na Novom Zelandu, a napad prenosio uživo na Fejsbuk.

Masakr je podstakao premijerku Džasindu Ardern da pokrene inicijativu Poziv za Krajstčerč, nazvanu po gradu u kojem su napadnute dvije džamije.

Fejsbuk, koji nije bio odmah dostupan za komentar, nedavno je pristao predati identifikacione podatke korisnika osumnjičenih za govor mržnje na toj platformi sudijama u Francuskoj, rekao je francuski ministar Rojtersu prošle sedmice.

Takođe je postrožio pravila za emitovanje video zapisa uživo nakon počinjenih ubistava u Krajstčerču.

Korisnici će moći upozoriti na "jasno nedopušten" sadržaj

Pod francuskim predlogom zakona, grupe na društvenim mrežama moraće uspostaviti alate pomoću kojih će korisnici moći upozoriti na "jasno nedopušten" sadržaj koji se odnosi na rasu, pol, religiju, seksualnu orijentaciju i invaliditet.

U slučaju da platforma ne reaguje pravovremeno ili ne ponudi mogućnosti za prijavu nedopuštenog sadržaja, mogle bi ih stići kazne do četiri odsto godišnjih prihoda.

Francuska regulatorna agencija (CSA) biće odgovorna za nametanje sankcija, a uspostaviće se i kabinet posebnog tužioca.

Francuski zakon mnogo je drastičniji nego zakon u Njemačkoj iz 2018. po kojem lokalne vlasti mogu nametnuti kazne u iznosu do 50 miliona eura stranicama koje ne uspiju ukloniti govor mržnje na vrijeme, piše Hina.

Nekoliko grupa za slobodu govora na internetu tvrdi da zakon otvara prostor državnoj cenzuri jer nije jasno definisan nedopušteni sadržaj.

"Izricanje 24-satnog roka za uklanjanje nezakonitog sadržaja vjerovatno će rezultirati značajnim ograničenjima sloboda, poput blokiranja zakonitih komentara ili zloupotreba mjere zbog političke cenzure", navode iz Quadrature du Net, neprofitabilne organizacije koja zagovara slobodu govora na internetu.

Bonus video: