VJERODOSTOJNOST DOPISA NIJE OSPORENA

London će otvoriti istragu o curenju diplomatskih dopisa o Trampu

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant se distancirao od depeša britanskog ambasadora Kima Deroka
671 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Britanske vlasti saopštile su da će otvoriti istragu o curenju u medijima diplomatskih depeša u kojima je britanski ambasador u SAD između ostalog naveo da je američki predsjednik Donald Tramp nesposoban i jedini odogovoran za loše funkcionisanje svoje administracije.

"Zvanična istraga o tom curenju će biti otvorena", izjavio je sinoć neimenovani portparol britanskog Ministarstva inostranih poslova koji nije osporio vjerodostojnost tih diplomatskih dopisa.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant se distancirao od depeša britanskog ambasadora Kima Deroka.

"Važno je reći da ambasador obavlja svoj posao i da daje iskrene izvještaje i lične stavove o stanju u zemlji u kojoj boravi, a to nisu stavovi britanske vlade niti moji", rekao je Hant.

"Mi i dalje vjerujemo da je admistracija Donalda Trampa veoma efikasna i najbolji mogući prijatelj Velike Britanije na međunarodnoj sceni", rekao je Hant koji je jedan od kandidata za britanskog premijera.

Dokumenta objavljena u nedjeljnom izdanju britanskog lista "Mejl" sadrže vrlo kritičke komentare ambasadora Deroka o stanju Trampove vlade, pružajući rijedak pogled na to kako visoki britanski diplomata vidi vladu britanskog najbližeg saveznika.

"Zaista ne verujemo da će ova administracija postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje raskidana frakcijama, manje diplomatski nespretna i nesposobna", napisao je Derok u jednom od niza dokumenata koji su procurili od 2017. godine do danas.

Tramp je komentarisao da Derok "ne služi dobro Veliku Britaniju" i da nije "veliki obožavalac tog čovjeka".

Derok (65) je jedan od najiskusnijih diplomata koji je imenovan za ambasadora u januaru 2016. godine poslije Trampove pobjede na izborima.

Preporučujemo za Vas