PRIDRUŽILI SE ZAJEDNIČKOJ POZICIJI EU

Nova vlada Grčke priznala Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele

Prethodna vlada je u borbi za vlast u Venecueli podržala socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura
434 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Micotakis sa novim članovima grčke vlade, Foto: Reuters
Premijer Micotakis sa novim članovima grčke vlade, Foto: Reuters

Nova vlada Grčke, koju vodi Kirijakos Micotakis, saopštila je danas da priznaje opozicionog lidera u Venecueli, Huana Gvaida, za privremenog predsjednika te zemlje i navela da se Atina time pridružuje zajedničkoj poziciji Evropske unije.

Današnjom objavom grčkog ministarstva spoljnih poslova promijenjena je pozicija prethodne vlade, koja je u borbi za vlast u Venecueli podržala socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Grčko ministarstvo je objavilo da je "odlučilo da prizna predsjednika demokratski izabranog parlamenta Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele kako bi raspisao slobodne, poštene i demokratske predsjedničke izbore".

Gvaida je za privremenog predsjednika Venecuele do sada priznalo oko 50 država, među kojima su SAD i zemlje EU, navodeći da je prošlogodišnji reizbor Madura bio nelegitiman.

Na parlamentarnim izborima u Grčkoj, održanim u nedjelju, konzervativna Micotakisova Nova demokratija osvojila je apsolutnu većinu mandata, porazivši ljevičarsku Sirizu doskorašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa.

Preporučujemo za Vas