IZGLASALI EVROPSKI POSLANICI

Ursula fon der Lajen na čelu Evropske komisije

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine
3614 pregleda 2 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2019. 21:21h

Evropski poslanici izabrali su zvanično Njemicu Ursulu fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tijela.

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru naslijedila Luksemburžanina Žan Klod Junkera. 

Premijer Crne Gore Duško Marković čestitao je Fon der Lajen izbor.

"Uvjeren sam u njen uspješan mandat i buduću partnersku saeadnju između Crne Gore i Evropske komisije", napisao je Marković na Twitteru. 

Više sati izlagala program

Ona je danas više sati izlagala svoj program pred Evropskim parlamentom. 

Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan "Zeleni dogovor za Evropu" i evropski zakon o klimi, saopštio je Evropski parlament.

Najavila je i plan za održive evropske investicije, uključujući djelimičnu konverziju fondova Evropske investicione banke u "banku za klimu" kako bi se obezbijedilo 1.000 milijardi eura ulaganja tokom deset godina.

Fon der Lajen je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu "svako mora da nosi dio tereta".

To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.

Ponavljajući da je posvećena "rodno izbalansiranom koledžu komesara", rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paraleleno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.

Fon der Lajen je istakla posvećenost vladavini prava kao evropskoj vrijednosti i najavila da namjerava da uspostavi mehanizam za monitoring na nivou EU uz postojeće mjere.

Ona je naglasila da te evropske vrijednosti uključuju i dužnost spasavanja života na moru koja treba da se uvede u "humanu graničnu policiju".

Iskazala je podršku "novom paktu o migraciji i azilu" i reformi Dablinske konvencije, dodavši da namjerava da poveća snage Fronteksa na 10.000 ne do 2027, već do 2024.

Govoreći o evropskoj demokratiji, Fon der Lajen je najavila organizaciju "Konferencije za Evropu" počev od 2020. na svake dvije godine gdje će gradjani imati vodeću i aktivnu ulogu.

Ukazala je da je potrebno ojačati sistem "špicenkandidata", odnosno izbora vodećih kandidata za ključne EU funkcije, kao i da treba razmotriti mjesto transnacionalnih lista na budućim evropskim izborima.