OBRATIO SE POSLANICIMA

Džonsonu neprihvatljiv ugovor o razlazu sa EU

Novoizabrani britanski premijer je zatražio da se ukine irska bezbjednosna mreža, tzv. "bekstop"
947 pregleda 0 komentar(a)
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters

Odredbe ugovora o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom su "neprihvatljivi", rekao je danas novi britanski premijer Boris Džonson u svom prvom obraćanju u svojstvu premijera pred britanskim poslanicima.

On je istakao da bi više volio da zemlja napusti EU sa sporazumom, dodajući ipak da je danas zadužio Majkla Gouva, kancelara vojvodstva Lankaster, što je prestižno mjesto u vladi, da mu glavni prioritet bude priprema za slučaj Bregzita bez sporazuma.

Džonson je juče zvanično postao premijer Velike Britanije naslijedivši Terezu Mej. 

"Sporazum o izlasku je bio tri puta odbijen... Njegovi uslovi su neprihvatljivi za ovaj parlament i za ovu zemlju", rekao je Džonson i zatražio da se ukine irska bezbjednosna mreža tzv. "bekstop".

Ta zaštitna mjera, predviđena da stupi na snagu u krajnjoj nuždi, namijenjena je da se izbjegne vraćanje na granicu između britanske pokrajine Sjeverne Irske i njenog susjeda Republike Irske, poslije izlaska Britanije iz Unije i predstavlja glavnu tačku spora u tom sporazumu. 

Džonson je dodao da je ministar finansija potvrdio da će sva potrebna sredstva biti stavljena na raspolaganje za upravljanje izlaskom zemlje iz EU bez dogovora.

"Mi smo spremni da pregovaramo u dobroj vjeri o alternativi" sporazumu zaključenom u novembru prošle godine, rekao je Džonson i ponovio da želi da zemlja izađe iz EU 31. oktobra. To je novi rok dat poslije odlaganja Bregzita dva puta od prvobitnog datuma 29. marta.

Sporazum u novembru postignut je poslije 17 mjeseci pregovaranja.

"Postoje drugi mogući aranžmani", nastavio je Džonson i pozvao EU da "preispita" svoje protivljenje ponovnom otvaranju pregovora o sporazumu o razlazu.

Preporučujemo za Vas