Rumunija: Oteta djevojka tri puta zvala policiju, na kraju pronađeni ljudski ostaci

Istražitelji su saslušali 65-godišnjaka osumnjičenog za ubistvo otete djevojke
20816 pregleda 7 komentar(a)
Policajac ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije ispred kojeg su ostavljeni cvijeće i svijeće u znak sjećanja na ubijenu djevojku, Foto: BETA/AP
Policajac ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije ispred kojeg su ostavljeni cvijeće i svijeće u znak sjećanja na ubijenu djevojku, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 27.07.2019. 22:52h

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije smijenio je šefa rumunske policije Joana Budu zbog niza grešaka koje su počinili njegovi podređeni, koji nisu uspjeli da spasu život djevojci čiji su roditelji prijavili njen nestanak.

"Predložio sam smjenu šefa policije i prefekta odjeljenja u gradu Oltu jer su potrebne drastične mjere", rekao je kasno u petak uveče ministar Nikolae Moga.

Istražitelji su usubotu ujutru saslušali 65-godišnjaka osumnjičenog za ubistvo otete djevojke.

Aleksandru (17) je oteo vozač automobila u srijedu dok je stopirala na putu ka kući u mjestu Dobrosloveni, na jugu Rumunije, saopštila je policija.

U četvrtak ujutro tri puta je uspjela da pozove hitni broj 112 i dala policiji podatke o mjestu gdje je držana.

Prema tvrdnjama Aleksandrinih rođaka, policija je slučaj uzela olako i nije intervenisala sve dok nije bilo kasno.

Pošto je izvršila pretragu na tri pogrešne adrese, policija je konačno našla kuću koju je djevojka opisala, više od 12 sati poslije njenih telefonskih poziva.

Zatim su tražili nalog za pretres i čekali do zore prije ulaska u tu kuću.

Prošlo je 19 sati od posljednje komunikacije sa Aleksandrom kada su istražitelji u kući otkrili "ljudske ostatke", koji se moraju analizirati, kao i nakit djevojke, navodi policija.

"Potrebne su ostavke svih koji su pogrešno vodili ovaj slučaj," izjavio je predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

Prema navodima policije, druga djevojka, čiji su roditelji prijavili njen nestanak prije tri meseca u istom području, mogla je biti žrtva istog osumnjičenog.

Bonus video: