POSLANIČKI KURS ZA POČETNIKE

Ukrajinska vladajuća stranka priprema neiskusne poslanike za rad

Nakon ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima, partija Sluga naroda sada želi da pripremi svojih 254 poslanika - od koji niko nema poslaničkog iskustva - za bitku
563 pregleda 0 komentar(a)
Budući ukrajinski poslanici pohađaju sedmodnevni kurs, Foto: Reuters
Budući ukrajinski poslanici pohađaju sedmodnevni kurs, Foto: Reuters

Koja je vaša najveća slabost i kako biste zbog nje mogli upasti u nevolju?

To su neka od pitanja na koja odgovaraju politički početnici koji predstavljaju partiju predsjednika Volodimira Zelenskog u novom parlamentu, dok pohađaju kurs u odmaralištu na zapadu Ukrajine.

Nakon ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima, partija Sluga naroda sada želi da pripremi svojih 254 poslanika - od koji niko nema poslaničkog iskustva - za bitku.

Bivši komičar koji je glumio lik predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji, Zelenski je došao na vlast obećavši da će očistiti ukrajinsku politiku i iskorijeniti korupciju.

On nije dozvolio da se bivši poslanici kandiduju za njegovu partiju i u stranačkim redovima sada ima raznih zanimanja počev od fotografa vjenčanja do svjetskog šampiona u rvanju.

Oko 80 odsto budućeg saziva parlamenta će predstavljati novi poslanici, što nije zabilježeno od pada SSSR-a. Prosjek godina poslanika je 41 - koliko ima Zelenski - što je više od sedam godina manje od prosjeka godina poslanika u prethodnom sazivu.

Jedna od početnika, dizajnerka enterijera Jelizaveta Bogutska sa Krima (55), uporedila je to sa odlaskom na fakultet. „Niko na fakultet ne ulazi kao obučeni specijalista. Počinjemo od nule, ali steći ćemo iskustvo.

Ona je kazala da su pojedini Ukrajinci bili skeptični zbog tolikog broja novih ljudi, međutim „djeluje mi da će se u vrlo kratkom roku uvjeriti da je ovo bio veoma uspješan eksperiment“.

Gvendolin Sase sa Karnegi instituta smatra da je ovo izuzetna promjena i da je ključno pitanje hoće li se ponoviti prakse iz prošlosti u kojima su sukobljeni interesi i rivaliteti skrenuli pažnju sa reformi ili će jedna do političkih institucija u koju su građani imali najmanje povjerenja početi da efikasno obavlja svoj posao.

Novi poslanici okupili su se u sali za konferencije hotela gdje pohađaju sedmodnevni kurs, a časovi traju od devet ujutru do deset uveče. Program uključuje predavanja o temama poput vanrednih situacija, javne politike do pravljenja nacrta zakona.

„Skoro je nemoguće naučiti 250 ljudi za nedjelju dana. Osjećaj je kao da su se upisali u akademsku vojsku, neku vrstu specijalne jedinice. To je veoma teško izdržati“, kazao je Timofij Milovanov, počasni predsjednik Ekonomske škole u Kijevu, koji vodi kurs.

Poslanici su podijeljeni u grupe od po osmoro. Večernji časovi uključuju scenarije učešća u odborima. U jednom trenutku polaznici su dobili imena bivših poslanika i pitali su ih da li se sjećaju ičega što su oni uradili u parlamentu. To je trebalo da ih nauči da iskoriste svoje vrijeme najbolje moguće.

„Čovjek uvijek uči i uvijek se razvija“, kazao je Dmitro Razmkov, čelnik partije Sluga naroda. „Ukoliko je osoba koja uđe u politiku spremna da stekne više znanja kako bi postala efikasnija bolja, ne samo kao političar već i kao osoba koja će promijeniti ovu zemlju, onda je to velika prednost“.

Zelenski je pobijedio na predsjedničkim izborima u aprilu, ali je morao da se nosi sa vladom i parlamentom koji su ostali lojalni njegovom prethodniku zbog čega je i sazvao vanredne izbore. Visoko na dnevnom redu novog parlamenta je i ispunjavanje izbornog obećanja Zelenskog: poslanici treba da glasaju o ukidanju poslaničkog imuniteta.

Kao što sam uvijek govorila: “Ja živim u Ukrajini, obožavam ovu zemlju, ali mrzim ovu državu“, kazala je Bogutska. „Želim da ta podjela nestane“.