Erdogan: Turska će interese braniti i silom ako zatreba

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocijenio da "ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku"
2370 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turska će po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, dijalogom i diplomatijom, ali i, ako to bude potrebno, upotrebom sile, rekao je predsjednik države Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je rekao da od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje određene konkretne korake bilo da je riječ o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD, a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdijevanja oružjem kurdskih terorista.

On je, u vezi raketnog sistema S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

"Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primjenom stvarne sile", poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocijenio da "ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku".

"Članstvo Turske (u EU) ne smije biti žrtva volje nekoliko zemalja", koje se tome protive, istakao je turski predsjednik.

Bonus video: