"NE MOGU DA SNOSIM KRIVICU, ALI MOGU DA SNOSIM ODGOVORNOST"

Danska premijerka se izvinila djeci zlostavljanoj u sirotištima: Voljela bih da svakoga od vas pogledam u oči...

Premijerka je mnoge prisutne rasplakala izjavom da su djeca odvojena od roditelja i umjesto zaštite i topline dobila poniženje i zlostavljanje
1275 pregleda 0 komentar(a)
Frederiksen, Foto: Reuters
Frederiksen, Foto: Reuters

Danska premijerka Mete Frederiksen zvanično se izvinila stotinama djece koja su bile žrtve zlostavljanja u sirotištima nakon Drugog svjetskog rata u toj državi, piše BBC.

Od 1945. do 1976. godine djeca su seksualno zlostavljana, tučena i drogirana po dječijim domovima širom Danske, utvrdilo je službeno istraživanje.

Tim domovima je rukovodila država i žrtve su godinama tražile izvinjenje.

Bivši štićenici iz dječjih domova i njihovi rođaci pozvani su na svečanost u Marienborgu, u premijerkinu službenu rezidenciju.

"Voljela bih da svakoga od vas pogledam u oči i izvinim se. Ne mogu da snosim krivicu, ali mogu da snosim odgovornost", rekla je Frederiksen.

Ona je mnoge prisutne rasplakala izjavom da su djeca odvojena od roditelja i umjesto zaštite i topline dobila poniženje i zlostavljanje.

"Izvinjenje znači puno. Sve što smo željeli bio je mir", rekao je jedan od žrtava, Arne Roel Jorgensen.

On je za BBC rekao da su životi mnoge djece uništeni zlostavljanjem. Alkohol, droga, česta promjena posla i propali brakovi samo su neke od posljedica.

Arne pati od post-traumatskog poremećaja zbog onoga što mu se dogodilo prije mnogo godina.

"Mnogi od nas su imali propali brakove i nismo naučili kako da se ponašamo u društvu jer nam niko nije pokazao. Sad imam 68 godina i definitivno još uvijek živim sa posljedicama", rekao je on.

Prvi detalji o zlostavljanju u domovima pojavili su se 2005. godine u danskom TV dokumentarcu.

Tada su iznijeti šokantni navodi o zlostavljanju u najozloglašenijem sirotištu za dječake, Godhavn na sjeveru Danske.

U dokumentarcu su takođe otkriveni dokazi da su djeca testirana na drogu kada je otkriveno da su im davali sintetičku drogu LSD.

Mnoga djeca su nakon toga postala zavisnici.

Ubrzo nakon dokumentarca formirano je Nacionalno udruženje Godhavn i 2010. godine je sprovedena nezavisna istraga.

U izvještaju koji je 2011. godine objavilo to udruženje, nakon razgovora djecom, osobljem i državnim inspektorima zaključeno je da su djeca zlostavljana i zanemarivana u 19 sirotišta u Danskoj.

Utvrđeno je da se dešavalo "alarmantno fizičko, seksualno i psihičko zlostavljanje", a istraživači su čak pronašli tragove krvi na gimnastičkom konju, što ukazuje da su na njemu tukli djecu.

Nikada niko nije procesuiran zbog onoga što se događalo u sirotištima, a vlade su odlučile da je slučaj zastario.

Prije nego što je izabrana u junu, premijerka Frederiksen je obećala da će se izviniti za ulogu države.

Paul Erik Rasmusen, koji je bio u Godhavnu početkom 1960-ih, godinama se borio za izvinjenje i uvijek je smatrao da je priznanje glavni cilj.

Mnoge žrtve odlučile su da ne traže odštetu, ali Rasmusen kaže da razumije svakoga ko želi.

Neki smatraju da bi trebalo osnovati posebnu komisiju i fond za procjenu nadoknade i navode da je zlostavljanje jasno kršenje konvencije o mučenju koja je ugrađena u danski zakon 1984. godine.

Preporučujemo za Vas