Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Evropi, uz jedan uslov

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je prošle sedmice SAD na "ozbiljan dijalog" o bezbjednosti
1689 pregleda 0 komentar(a)
Šojgu i Putin, Foto: AP
Šojgu i Putin, Foto: AP

Rusija neće raspoređivati nove rakete sve dok se Sjedinjene Američke Države isto tako budu suzdržavale u Evropi i Aziji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon što se Vašington povukao iz sporazuma iz doba SSSR-a o eliminaciji oružja.

Sjedinjene Države zvanično su se povukle 2. avgusta iz sporazuma s Rusijom o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), optuživši Moskvu za kršenje tog sporazuma i razmještanje zabranjene vrste rakete, što je Kremlj negirao.

INF je sklopljen 1987. i njime su eliminisane rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija se takođe povukla iz sporazuma, ali je Šojgu rekao da ne planira raspoređivati nove rakete.

"Pridržavaćemo se toga. Ako ne bude takvih sistema u Evropi, nećemo ništa tamo raditi", kazao je on za televizijsku stanicu Rosija-24, a prenosi Interfaks.

Putin poziva na dijalog

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je prošle sedmice SAD na "ozbiljan dijalog" o bezbjednosti kako bi se "spriječio haos" nakon izlaska Vašingtona iz INF-a i upozorio je na opasnost od "neograničene trke u naoružavanju", piše Hina.

"Kako bi se spriječio haos u kojem nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća", istakao je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Ujedno je upozorio da će Rusija biti prisiljena da proizvodi nove rakete zabranjene po INF-u pošto su Vašington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM) početkom 2000-ih, tvrdeći da mora razvijati antibalističku odbranu od odmetničkih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Bonus video: