Žan-Mari Le Pen: Promjena imena je istinsko političko ubistvo Nacionalnog fronta

Osnivač stranke kojem je tokom vikenda oduzeto posljednje zvanje stranke, titula počasnog predsjednika, rekao je da nema namjeru da bude u preimenovanoj stranci i dodao da ukoliko se predlog usvoji, sam će koristiti "stari" naziv Nacionalni front za svoje govore
56 pregleda 1 komentar(a)
Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 11:52h

Osnivač i bivši član francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen ocijenio je danas da najavljena promjena imena stranke u "Nacionalno okupljanje" (Rassemblement national) predstavlja njeno "istinsko političko ubistvo", prenio je list Poen (Le Point).

"Ime koje je predložila predsjednica stranke Marin Le Pen istinsko je političko ubistvo stranke. Smatram žalosnim da se odustane od imena Nacionalni front jer predstavlja nezaobilazni i originalni orijentir", rekao je Le Pen u izjavi za nekoliko francuskih medija dan nakon dvodnevnog kongresa stranke održanog u Lilu, gradu na sjeveru Francuske.

Le Pen je rekao da je njegova ćerka Marin, kojoj je 2011. predao vođstvo stranke, a koja je tokom vikenda ponovo izabrana za preds,ednika, "potpuno nemaštovita" i dodao da je takav naziv već on ranije koristio na predizbornim mitinzima.

Osnivač stranke kojem je tokom vikenda oduzeto posljednje zvanje stranke, titula počasnog predsjednika, rekao je da nema namjeru da bude u preimenovanoj stranci i dodao da ukoliko se predlog usvoji, sam će koristiti "stari" naziv Nacionalni front za svoje govore.

Vodeći francuski mediji prenijeli su danas da je promjenom naziva stranke "samo promijenjena fasada" dok suština i program stranke ostaju isti, iako je želja Marin Le Pen da oživi stranku nakon pada popularnosti poslije predsjedničkih izbora na kojima je u drugom krugu izgubila od centriste Emanuela Makrona.

Le Penova je u govoru na kraju kongresa rekla da ne prihvata ni legalni ni ilegalnu imigraciju. "Novac Francuza treba prvo da bude podijeljen Francuzima. Mi smo u našoj zemlji. Ovo je naša kuća", rekla je ona i dodala da bi "stranac, ako počini neko krivično djelo, trebalo da bude avionom vraćen svojoj kući".

Le Penova je rekla da očekuje dobar rezultat na evropskim izborima u junu 2019. i da njena stranka ima svoje mjesto u "porodici euroskepticizma".

Predsjednica stranke je ponovila opšte stavove, kao što je protivljenje globalizaciji koja je "zla vila koja donosi samo nesreću" dodajući da su evropski populisti zaduženi "za veliko čišćenje" koje predstavlja konačno rješenje protiv raznih postojećih sistema.

Za vrijeme vođstva Žan-Marija le Pena, stranka osnovana 1972. koja je u početku bila marginalna i tek kasnije dobila na popularnosti, protivila se Evropskoj uniji, a zalagala se za francusku tradicionalnu kulturu i valutu (franak), ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture i uvođenje smrtne kazne.

Kongres Nacionalnog fronta koji je izazvao veliku pažnju tokom vikenda, komentarisan je danas i na društvenim mrežama. Mnogi navode da je planirani naziv Nacionalno okupljanje već ranije za svoje potrebe predložio jedan Francuz Institutu za intelektualnu svojinu.

Francuski mediji su dodali da promjena imena neće dovesti i do promjene programa stranke koja ostaje tradicionalno ekstremno desničarska što je, kako smatraju analitičari, potvrđeno prisustvom Stiva Benona, bivšeg glavnog stratega i najbližeg saradnika američkog predsjednika, koji se smatra najtvrđom strujom američke desnice.

"Svakog dana postajemo jači. Zovu nas rasistima jer se borimo za svoju zemlju. Pustite ih da nam kažu da smo rasisti i ksenofobi. Nosimo te nazive kao počasni bedž jer smo svakog dana jači a oni slabiji", rekao je Benon koji je dobio gromoglasan aplauz na kraju govora.

Lokalni mediji na sjeveru Francuske prenijeli su da je jedan od bliskih saradnika Marin Le Pen, čije ime nije saopšteno, neposredno poslije kongresa u obližinjem kafeu tamnoputom konobaru uputio rasistički komentar.

Bonus video: