SAMIT G7

Tusk: Teško ratifikovati sporazum dok gori Amazonija

Šumski požari koji su zahvatili velike djelove Amazonije jedna su od ključnih tema samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja. Istovremeno, sa svih strana stižu apeli da se prašuma spasi
410 pregleda 0 komentar(a)
Tusk u obraćanju novinarima pred Samit G7, Foto: Reuters
Tusk u obraćanju novinarima pred Samit G7, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je danas da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ako se ne ugase požari u Amazoniji.

"Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura (...) ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk malo prije početka samita G7 u Bijaricu.

>> Teorije zavjere - opasno oružje političara

Šumski požari koji su zahvatili velike djelove Amazonije jedna su od ključnih tema samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja. Istovremeno, sa svih strana stižu apeli da se prašuma spasi.

>> Merkel: Naša kuća gori, ne možemo da ćutimo

Francuski predsjednik Emanuel Makron je juče optužio brazilskog lidera Žaira Bolsonara da je lagao kada je obećavao mjere u korist životne sredine i rekao da u trenutnoj situaciji Francuska neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini s Merkosurom.

Sporazum EU s blokom koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj potpisan je krajem juna posle 20 godina pregovaranja a njegovi najveći kritičari su poljoprivrednici i ekolozi.

Francuska je ratifikaciju sporazuma uslovila time da Brazil poštuje određene ekološke obaveze o kojima se razgovaralo na samitu G20 u Osaki. Brazil je član G20.