Konte dobio mandat za formiranje nove vlade

Demokratska partija saopštila je u srijedu da je spremna da formira koaliciju s Pokretom pet zvijezda
507 pregleda 0 komentar(a)
Konte, Foto: Reuters
Konte, Foto: Reuters

Odlazeći italijanski premijer Ðuzepe Konte dobio je od predsjednika države Serđa Matarele mandat za formiranje nove vlade.

Konte će pokušati da sastavi novu vladu sa članicom dosadašnje vladajuće većine, Pokretom pet zvijezda i opozicionom Demokratskom partijom.

Demokratska partija saopštila je u srijedu da je spremna da formira koaliciju s Pokretom pet zvijezda, čime su "na stranu" stavljene godine međusobnog neprijateljstva da bi se izbjegli prijevremeni izvori i ublažila ekonomska neizvjesnost.

Nakon višednevnih teških pregovora, lider Demokratske partije Nikola Zingareti rekao je Matareli da će njegova partija prihvatiti kandidata za premijera Pokreta pet zvijezda, dosadašnjeg predsjednika vlade Kontea.

"Mi volimo Italiju i smatramo da je vrijedno truda da probamo ovo novo iskustvo", kazao je novinarima Zingareti, prenosi Tanjug.

Prethodna koalicija koju su činili Pet zvijezda i ekstremno desna Liga ranije ovog mjeseca se raspala pošto se lider Lige Mateo Salvini povukao iz nje nadajući se da će izazvati raspisivanje prijevremenih izbora.

Bonus video: