Papa Franjo imenovao 13 novih kardinala: Dvojica pomagali migrantima

Deset novoimenovanih kardinala su mlađi od 80 godina i mogu da glasaju u konklavi za izbor novog pape
507 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo rekao je danas da će imenovati 13 novih kardinala, uključujući dvojicu koji su radili da na pomoći migrantima i nekoliko drugih koji rade u siromašnim zemljama ili zemljama gdje su hrišćani manjina.

Papa je ovo objavio sa prozora koji nadgleda Trg Svetog Petra odakle drži nedjeljno obraćanje vjernicima.

Nekoliko kardinala su iz zemalja u razvoju kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dvojica rade u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji. Deset novoimenovanih kardinala su mlađi od 80 godina i mogu da glasaju u konklavi za izbor novog pape.

Oni će zvanično dobiti novo zvanje 5. oktobra u Vatikanu.

Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve papa usredsredio u velikoj mjeri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante. Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tokom svoje karijere bavili migrantima.

Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Mateo Zupi, Italijan koji je 30 godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tokom hladnih zimskih noći.

Ta bazilika je centralno mjesto Rimokatoličke dobrotvorne organizacije Sant Edjidio, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, dijeli migrantima tople obroke i odjeću.

Drugi je Majkl Černi, jezuita kao i papa, zvaničnik koga je papa Franja 2016. imenovao da pomogne u upravljanju kancelarijom Vatikana za izbjeglice i migrante. On je porijeklom iz nekadašnje Čehoslovačke.

Bonus video: