Konzervativna partija: Ili glasate u skladu sa stavom partije - ili ste izbačeni

Iz kancelarije šefa poslaničke grupe konzervativaca, koji osigurava da poslanici glasaju u skladu sa stavom stranke, rečeno je da bi poslanici koji glasaju da se blokira izlazak bez dogovora, "uništili" vladinu pregovaračku poziciju o Bregzitu
437 pregleda 0 komentar(a)
Bregzit, Foto: Beta
Bregzit, Foto: Beta

Konzervativne partije u britanskom parlamentu upozorene su da se ne bune protiv vladine politike o Bregzitu, prenosi Tanjug.

Sa druge strane opozicija je najavila predlog zakona da bi spriječila izlazak iz Evropske unije bez sporazuma.

Iz kancelarije šefa poslaničke grupe konzervativaca, koji osigurava da poslanici glasaju u skladu sa stavom stranke, rečeno je da bi poslanici koji glasaju da se blokira izlazak bez dogovora, "uništili" vladinu pregovaračku poziciju o Bregzitu, piše BBC.

Rukovodstvo vladajuće većine je dodalo da bi svaki poslanik koji ne bude glasao u skladu sa stavom vlade, bio izbačen iz partije i ne bi mogao ni da se kandiduje kao kandidat konzervativaca na izborima.

Laburistička vlada iz senke planira da sledeće nedelje po hitnom postupku pokrene donošenje zakona koji će spriječiti izlazak iz EU bez sporazuma.

Svaki predlog zakona, te i taj, mora da prođe kroz sve faze u oba doma parlamenta. To obično traje nedjeljama, ali bi se sljedeće nedjelje moglo obaviti za samo tri dana.

Međutim, vlada može da ospori prijedlog zakona u bilo kojoj fazi.

Poslanici se u utorak vraćaju u poslaničke klupe. Očekuje se da će opozicioni poslanici iznjeti pred parlament predlog zakona koji bi blokirao izlazak bez sporazuma uz pomoć pravila "SO24" koje omogućava poslanicima da zatraže raspravu o "konkretnom i važnom pitanju koje bi trebalo hitno razmotriti".

Bivši ministar pravosuđa Dejvid Gauk napisao je generalnom tužiocu da zahteva da se vlada obaveže da će se pridržavati vladavine zakona jer je ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude sporazuma s EU, Majkl Gov juče odbio da garantuje da će vlada poštovati zakon ukoliko bude izglasan u parlamentu.

Plan je da Velika Britanija napusti EU do 31. oktobra, osim ako formalno ne zatraži i treće odlaganje i ako se s tim slože sve ostale članice EU.

Bonus video: