EK: Bregzit bez sporazuma nije opcija koju bi Evropska unija željela

Evropska komisija smatra da bi izlazak Velike Britanije iz EU na osnovama sporazuma postignutog između bivše britanske premijerke Tereze Mej i Brisela bilo najbolje rješenje
567 pregleda 1 komentar(a)
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters

Evropska komisija je poručila da, iako postoji mogućnost Bregzita bez sporazuma, to nije opcija koju bi Evropska unija željela.

EK smatra da bi izlazak Velike Britanije iz Unije na osnovama sporazuma postignutog između bivše britanske premijerke Tereze Mej i Brisela bilo najbolje rješenje.

U pitanju je sporazum koji je, kako podsjeća Rojters, britanski parlament tri puta odbacio.

"Najbolji ishod bi bio Bregzit na osnovama sporazuma", rekla je portparolka EK Mina Andrejeva.

Britanskog premijera Borisa Džonsona očekuje "vruć" dan u parlamentu pošto poslanici iz redova laburista i torijevci koji nisu saglasni sa njegovom politikom namjeravaju da "proguraju" zakon kojim bi se spriječio izlazak zemlje iz EU bez sporazuma.

Predlog zakona primorao bi premijera da zatraži odlaganje Bregzita do 31. januara 2020, osim ako poslanici ne odobre novi dogovor ili ne glasaju za izlazak iz sporazuma do 19. oktobra.

Džonson je više puta naglasio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra, podsjeća Tanjug.

Takođe je juče izjavio da ne želi izbore, niti bi volio glasanje u parlamentu o ponovom odlaganju Bregzita.

Poslije hitne sjednice vlade, Džonson je rekao da nema okolnosti pod kojima bi prihvatio odlaganje Bregzita, koji je zakazan za 31. oktobar i pozvao poslanike da za to ne glasaju.

"Ako budu glasali o odlaganju, to bi 'odsjeklo noge' britanskoj poziciji i bilo kakvi dalji pregovori bili bi onemogućeni. Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se držimo onoga što narod želi", poručio je Džonson.

Britanski premijer je insistirao na tome da se izgledi za novi dogovor sa liderima EU povećavaju, jer zvaničnici EU znaju da Britanija ima jasnu viziju o tome šta želi.

Poslanici koji se suprotstavljaju planovima britanskog premijera o Bregzitu žele da usvoje zakon koji ga primorava da zatraži odlaganje izlaska Britanije iz Evropske unije do 31. januara 2020, navodi se u kopiji zakona koju je na Tviteru objavio jedan od autora zakona.

Nacrt zakona bi zahtijevao od Džonsona da traži od EU da odloži Bregzit ukoliko do 19. oktobra ne uspije da postigne novi izlazni sporazum sa EU ili dobije odobrenje parlamenta da napustiti evropski blok bez sporazuma o izlasku.

Pozivajući se na izvor vlade, Rojters je objavio da će Džonson raspisati izbore koji će biti održani 14. oktobra ako zakonodavci blokiraju mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora.

Bonus video: