SASTALI SE U DABLINU

Džonson vjeruje da je moguć dogovor sa EU o Bregzitu; Varadkar: Nismo dobili realističnu ponudu

Džonson je irskom premijeru Leu Varadkaru u Dablinu rekao da je moguć dogovor o "bekstopu" (backstop), mehanizmu koji treba da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Republike Irske ne bude takozvane "tvrde granice" poslije Bregzita
592 pregleda 0 komentar(a)
Džonson i Varadkar, Foto: Reuters
Džonson i Varadkar, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson izrazio je danas uvjerenje da je moguće postići dogovor o Bregzitu, kako bi Velika Britanija izašla iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do 31. oktobra, javila je agencija AP.

Džonson je irskom premijeru Leu Varadkaru u Dablinu rekao da je moguć dogovor o "bekstopu" (backstop), mehanizmu koji treba da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Republike Irske ne bude takozvane "tvrde granice" poslije Bregzita.

Varadkar je prije sastanka sa britanskim premijerom rekao da EU za sada nije dobila nijednu "realističnu"ponudu od Londona o pregovorima o Bregzitu.

"Otvoreni smo za ponude ali one treba da budu realistične. Za sada nismo dobili nijednu takvu ponudu", rekao je irski premijer koji se od ranije zalaže za "bekstop".

Tom mehanizmu se protivi britanski parlament koji je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli o Bregzitu.

Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Republike Irske i Sjeverne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Takođe, Sjeverna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbjegnute i druge provjere robe koja prelazi granicu.

Takav status Sjeverne Irske je tačka gdje za britansku stranu nastaje problem.

Dok bi Sjeverna Irska faktički bila dio jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provjere za robu koja prelazi iz Sjeverne Irske u ostatak Velike Britanije.

Neki smatraju da bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.