Erdoganov bivši saveznik formira rivalsku stranku

Već duže vrijeme kruže glasine da Babačan, zajedno da bivšim predsjednikom AKP Abdulahom Gulom, planira da osnuje rivalsku stranku. Rojters navodi da je poraz vladajuće stranke na izborima za gradonačelnika Istanbula u junu ubrzao njihove napore
790 pregleda 0 komentar(a)
Babačan, Foto: Screenshot/YouTube
Babačan, Foto: Screenshot/YouTube

Bivši zamjenik turskog premijera Ali Babačan će formirati novu političku partiju do kraja godine u otvorenom izazovu vladajućoj AK partiji predsjednika Tajipa Erdogana. Babačan je svoje namjere saopštio u danas objavljenom intervjuu nakon što se o tome mjesecima spekulisalo.

Babadžan je podnio ostavku u AKP u julu navodeći „duboke nesuglasice”. On je bio jedan od osnivača AKP, a tokom prvih godina na vlasti služio je kao ministar ekonomije i šef diplomatije dok nije postao zamjenik premijera i tu dužnost obavljao od 2009. do 2015.

Već duže vrijeme kruže glasine da Babačan, zajedno da bivšim predsjednikom AKP Abdulahom Gulom, planira da osnuje rivalsku stranku. Rojters navodi da je poraz vladajuće stranke na izborima za gradonačelnika Istanbula u junu ubrzao njihove napore.

U prvim komentarima nakon podnošenja ostavke u AKP, Babačan je za list „Karar” kazao da se vladajuća partija udaljila od osnivačkih principa i da on radi na tome kako bi našao istomišljenike za tim koji će predvoditi novu stranku. On je kazao da mu je Gul naklonjen, ali da nije zvanično uključen.

„Ovo će iziskivati određeno vrijeme”, kazao je on. „Želimo da stranka bude formirana prije 2020. Kvalitet je veoma važan”.

Rastuća zabrinutost oko nezavisnosti sudstva, recesije, visoke inflacije i stope nezaposlenosti i nestrpljenje Turaka zbog 3,6 miliona sirijskih izbjeglica uzdrmali su Erdoganovu bazu.

Svaka dalja erozija bi nanijela žestoku štetu AKP, koja se oslanja na savez sa nacionalističkim partijama kako bi zadržala većinu u parlamentu.

„Vrijednosti poput ljudskih prava, sloboda, demokratije i vladavine prava su one koje smo oduvijek branili i u koje smo vjerovali. Ti principi za nas nijesu nešto čemu se povremeno okrećemo”, kazao je on dodajući da je AKP u prošlosti bila posvećena tim vrijednostima. „Nakon svih dostignuća, stanje u kojoj je trenutno Turska je istinskižalosno. Kada razmotrimo zašto je u takvom stanju, glavni razlog je što je odstupila od vjerovanja u te vrijednosti i principe”.

Erdogan je do sada odbacivao izvještaje o formiranju nove partije, upozoravajući članove njegove AKP da oni koji „izađu sa ovog voza nikada više neće moći da se vrate”, ali su kritike upućene njegovoj AKP sve češće nakon poraza u Istanbulu.

Bivši premijer Ahmet Davutoglu, koji se sukobio sa Erdoganom 2016. nakon izbora je kritikovao ekonomsku politiku partije i Erdoganovu retoriku. AKP je prošle nedjelje počela proces izbacivanja Davutoglua iz partije.

Sljedeći izbori u Turskoj su zakazani za 2023.

Bonus video: