"Operacija Jelouhamer" – šta bi uslijedilo poslije Bregzita bez sporazuma

Dokument, koji je britanska vlada pripremila još 2. avgusta, čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma
1163 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od protesta protivnika Bregzita ispred britanskog parlamenta, Foto: Reuters
Sa jednog od protesta protivnika Bregzita ispred britanskog parlamenta, Foto: Reuters

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora može izazvati velike poteškoće prilikom prelaska preko Lamanša, što bi uticalo na snabdijevanje ljekovima i određenim vrstama svježe hrane, upozoravaju dokumenti britanske vlade "Operacija Jelouhamer".

Dokument "Operacija Jelouhamer" je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma, prenio je Rojters.

Dokument predviđa šta je najgore što može da se dogodi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora.

U dokumentima se navodi da je moguće da će se širom Britanije održavati protesti i kontraprotesti koji bi mogli da prerastu u nerede, prenosi Tanjug.

Navodi se i da bi kamioni čekali do dva i po dana da pređu kanal Lamanš, kao i da bi britanski građani bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

"Smanjiće se ponuda određene vrste svježe hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdijevanje hranom", piše u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Detalji plana su objavljeni nakon zahtjeva poslanika.

Bonus video: