Erbas odavao tajne njemačke vojske?

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao da bude špijunski slučaj sa ogromnim posljedicama
1061 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačko tužilaštvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Erbasa „trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta njemačke vojske. Ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao da bude u problemu.

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao da bude špijunski slučaj sa ogromnim posljedicama. Jer ipak se radi o Bundesveru i najvećem evropskom vazduhoplovnom koncernu Erbasu (Airbus), koji pored civilnih proizvodi i vojne avione, piše Dojče vele.

Sumnja se da su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posjed Bundesverovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećem licu. Očigledno je riječ o novom vojnom komunikacionom sistemu.

Državno tužilaštvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda da nije u pitanju tajna od najvećeg bezbjednosnog značaja.

Nakon saopštenja Državnog tužilaštva iz Minhena, Erbas je pokrenuo internu istragu. O svemu je informisano i njemačko Ministarstvo odbrane i sada bi trebalo da bude pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Erbasu.

Osim toga istraga se vodi i van Bundesvera. Prema informacijama nemačkog tabloida Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u nemačkoj vojsci; i protiv njega su pokrenute disciplinske mjere. Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nije htjela da govori o pojedinostima.

Samo „najniži nivo tajnosti“

Ni u Državnom tužilaštvu, ni u Bundesveru izgleda da još uvijek ne znaju o kojim dokumentima se radi. U Erbasu su prilično sigurni da se radi o „dva relativno mala projekta odbrambene komunikacije i da nijesu pogođeni veliki projekti – vojni avioni, bespilotne letjelice ili pak svemirska putovanja“.

Erbas na taj način očigledno želi da umanji vojni značaj odatih tajni. Doduše i portparolka Državnog tužilaštva iz Minhena je na neki način htjela da smiri strasti kada je rekla: „Dokumenti su na najnižem nivou tajnosti.“

U Erbasu kažu da nije ništa neobično to što u kompaniji imaju uvida u njemačke vojne planove. No ipak bi moralo da bude tačno dokumentovano kada tačno Erbas ima uvid, što u ovom slučaju izgleda nije urađeno.

Erbas radi za Bundesver, ali i za druge vojske – recimo novi transportni avion tipa A400M. Ukoliko se dokaže da su ljudi iz Erbasa zaista predali tajne u treće ruke, bio bi to ogroman udarac za ovaj gigantski evropski koncern, piše Dojče vele.

Da se radi o običnoj firmi, ona bi bila isključena iz budućih tendera, rekao je Tobijas Lindner, stručnjak stranke Zelenih za odbrambena pitanja.

Ukoliko države izgube povjerenje u preduzeće, šteta za Erbas bila bi nemjerljiva.