Ukupno 21 osoba tražila pomoć nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obavještajnoj službi (GRU), a 2006. je osuđen za špijunažu. Oslobođen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmjene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamjenu za četiri Rusa osuđena zbog špijunaže u korist Zapada
12 komentar(a)
ruski špijun trovanje, Foto: Beta/AP
ruski špijun trovanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.03.2018. 21:04h

Britanska policija saopštila je danas da je ukupno 21 osoba tražila ljekarsku pomoć poslije upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke.

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kir Pričard rekao je danas za Skaj njuz da je "jedan broj " tih ljudi imalo analize krvi, pružena im je podrška i dati su im bolnički savjeti.

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesviješćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.

Zvaničnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad rijetkim hemijskim nervnin otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu ćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklijevanja" kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedjelju nađeni bez svijesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obavještajnoj službi (GRU), a 2006. je osuđen za špijunažu. Oslobođen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmjene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamjenu za četiri Rusa osuđena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mjestu Solzberiju gdje se napad dogodio policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gdje su otac i ćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom.

Klupa gdje su u nedjelju nađeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takođe interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata prije dvije godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od oboljenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i sina Aleksandra koji je kremiran.

Bonus video: