Vatikan ponovo pogođen finansijskim skandalom

Petoro suspendovano iz dva ključna odjeljenja Svete stolice, ispituju se finansijske nepravilnosti
3304 pregleda 3 komentar(a)
Vijest o suspenziji objavio je list „Espreso“, Foto: Espresso.repubblica.i
Vijest o suspenziji objavio je list „Espreso“, Foto: Espresso.repubblica.i

Petoro zaposlenih u Vatikanu, uključujući drugog čovjeka u Upravi za finansijske informacije (AIF) Vatikana i jedan monsinjor, suspendovani su juče nakon policijske racije, objavio je italijanski list „Espreso“.

Skandal, kojim su pogođena dva odjeljenja Svete stolice, je prvi nakon nekoliko godina relativnog zatišja, tokom kojeg je djelovalo da reforme koje je uveo papa Franjo daju rezultate.

„Espreso“ je na svom veb sajtu objavio fotografiju policijskog obavještenja stražarima na kapijama Vatikana da ne dozvole ulazak petoro zaposlenih jer su suspendovani. Na obavještenju su njihove fotografije.

Među njima su Tomaso di Ruca, direktor AIF-a, i monsinjor Mauro Karlino, šef dokumentacije u Državnom sekretarijatu. Ostalo troje je imalo manje uloge u sekretarijatu, ključnom odjeljenju u centralnoj administraciji Vatikana.

Visoki izvor iz Vatikana rekao je Rojtersu da zna za suspenziju četvoro zaposlenih u sekretarijatu, ali ne i za Di Rucovu.

Vatikanska policija je u utorak pretresla obje kancelarije i oduzela dokumenta i elektronske naprave u okviru istrage o navodnim finansijskim nepravilnostima, prenio je Rojters.

Vjeruje se da je to bio prvi put da su ova dva odjeljenja prestresena u potrazi za dolazima o navodnim krivičnim djelima iz oblasti finansija.

Državni sekretarijat, najmoćnije odjeljenje u Vatikanu, je centar njegove birokratije i diplomatije i administrativno središte čitave Katoličke crkve.

AIF, na čelu sa švajcarskim advokatom Reneom Brolhartom, šefom Di Ruce, je finansijski kontrolor, i nadzire sva odjeljenja Vatikana.

Vatikan je u utorak saopštio da je operacija uslijedila nakon pritužbi koje su ljetos podnijele vatikanska banka i Kancelarija generalnog revizora, a odnosile su se na finansijske operacije koje su sprovođene određeno vrijeme.

Od izbora pape Franja 2013, Vatikan pokušava da očisti finansijsku reputaciju.

Bivši šef banke Vatikana i jedan italijanski advokat su prošle godine izvedeni na suđenje zbog optužbi za pranje novca i pronevjeru preko ugovora o nekretninama. Taj proces još traje.

Banka, zvanično poznata kao Institut za religijske poslove (IOR), decenijma je uvučena u brojne finansijske skandale jer su Italijani, koji nemaju pravo da otvaraju račune, to činili uz saučesništvo korumpiranih insajdera.

Stotine IOR računa je zatvoreno u banci, čija navodna svrha je da upravlja sredstvima za crkvu, zaposlene u Vatikanu, vjerske institute ili katoličke dobrotvorne organizacije.

Rojters podsjeća da je Italija 2017. stavila Vatikan na „bijelu listu“ država sa kooperativnim finansijskim institucijama, čime je okončano višegodišnje nepovjerenje. Manival, nadzorno tijelo Savjeta Evrope, iste godine je dalo uglavnom pozitivnu procjenu finansijskih reformi Vatikana.

Bonus video: