Baskijska ETA se raspušta nakon šest decenija postojanja

ETA, osnovana 31. jula 1959. godine, usred diktature Fransiska Franka u Španiji, bila je označena kao teroristička organizacija u Španiji, Francuskoj, SAD i EU
66 pregleda 0 komentar(a)
ETA, Baskija, Foto: Reuters
ETA, Baskija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2018. 10:00h

Manje od godinu dana od predaje oružja, baskijska separatistička organizacija ETA priprema svoje raspuštanje poslije skoro šezdeset godina postojanja i sukoba za nezavisnost Baskije, područja između Francuske i Španije, prenijela je danas agencija Frans pres.

Prema nekoliko izvora, ETA, skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom znači "Za baskijsku otadžbinu i slobodu", kojoj se pripisuje smrt više od 800 ljudi, trebalo bi prije ljeta da saopšti da će se raspustiti.

ETA je krajem oktobra 2011. poslije četrdeset godina borbe za nezavisnost Baskije najavila da odustaje od takve bitke. Ta organizacija je potom u aprilu 2017. godine saopštila da u potpunosti predaje oružje i francuskim vlastima je predala spisak skrivenih skrovišta oružja, dok su španske vlasti ocijenile tada da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

Baskijski list Gara nekoliko nedjelja poslije toga prenio je da je u toku unutrašnja rasprava o budućnosti organizacije, što je kasnije potvrđeno pozivom članova da glasaju za raspuštanje.

Tužilac u Francuskoj Samuel Vuelta izjavio je da je ETA predala 3,5 tona naoružanja i dodao da smatra volju te organizacije "iskrenom s posljednjim korakom koji je rasformiranje".

Analitičari su ocijenili da raspuštanje separatističke organizacije vjerovatno neće riješiti pitanje zatvorenika koji se nalaze sa obje strane granice. Stručnjaci takođe smatraju da bi ETA trebalo jasno da saopšti da žali zbog nevinih žrtava.

Raspuštanje će sigurno blagonaklono uticati na povratak u normalu, ali se još ne zna da li će zatvorenici te organizacije biti oslobođeni.

Vuelta je rekao da će nestankom organizacije baskijski nacionalizam vjerovatno preći u patriotizam, što bi uticalo da mladi Baskijci preispitiju svoje stavove o tom pitanju.

ETA, osnovana 31. jula 1959. godine, usred diktature Fransiska Franka u Španiji, bila je označena kao teroristička organizacija u Španiji, Francuskoj, SAD i Evrposkoj uniji.

Bonus video: