UZ MOLITVE I VJERSKE OBREDE

Papa i stanovnici Amazonije simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana

U svečanosti je učestvovalo 20 predstavnika autohtonih zajednica Amazonije. Bili su u raznobojnoj odjeći, a neki su imali perje u kosi i plesali su u vrtu Vatikana povremeno tokom igre ljubeći zemlju
561 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Vatikanu, Foto: Reuters
Danas u Vatikanu, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, i predstavnici autohtonih zajednica u Amazoniji danas su zajedno simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana, uz molitve i vjerske obrede naroda amazonskog područja.

Dva dana prije početka vatikanskog sinoda o Amazoniji, papa je u ceremoniji sađenja malog hrasta, donijetog iz italijanskog grada Asizija, učestvovao na dan proslave Svetog Franja Asiškog, osnivača Franjevačkog reda.

Papa je smatra da je Sveti Franjo "otac moderne ekologije" s "Odom bićima" (Laudes Creaturarum) molitvom koja hvali i "brata Sunce", "sestru Vodu" i "majku Zemlju".

papa
Danas u Vatikanu(Foto: Reuters)

U svečanosti je učestvovalo 20 predstavnika autohtonih zajednica Amazonije. Bili su u raznobojnoj odjeći, a neki su imali perje u kosi i plesali su u vrtu Vatikana povremeno tokom igre ljubeći zemlju. Papi su poklonili drvene statuete i ogrlice.

U nedjelju počinje sinod o radnom dokumentu od 80 strana u kojem se predlaže da Katolička crkva radi boljeg dijalog s narodima Amazonije upozna njihovu duhovnost, običaje, tradiciju i simbole.

Time bi se gradila "Misionarska crkva s lokalnim licem" da bi se prevazišli rigidni crkveni stavovi koji nedovoljno uzimaju u obzir konkretan život ljudi, navodi se u radnom dokumentu.