Neki van EU hoće da potkopaju Balkan

Parlamentarci zabrinuti zbog “vrlo opasne ruske propagande” koja je glavni izvor dezinformacija
1586 pregleda 1 komentar(a)
Usvojili rezoluciju: Sjedište EP, Foto: Rte.ie, Rte.ie
Usvojili rezoluciju: Sjedište EP, Foto: Rte.ie, Rte.ie

Evropski parlament osudio je juče “agresivne akcije” trećih zemalja koje žele, kako su naveli, da potkopaju temelje evropskih demokratija i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprečavanju stranog uplitanja u izbore i sprečavanju širenja dezinformacija, konstatuje se “snažan porast ruske propagande”.

“Duboko smo zabrinuti zbog „vrlo opasne prirode ruske propagande“ koja je glavni izvor dezinformacija u Evropi i koja se od januara 2019. udvostručila (998 slučajeva) u odnosu na 2018. godinu (434 slučaja)”, navodi se u dokumentu koji je juče usvojen i objavljen na sajtu EP.

Iako države članice EU, piše u saopštenju Komiteta za spoljne poslove EP, potpuno ili djelimično zabranjuju strane donacije političkim strankama ili kandidatima, strani akteri pronalaze načine kako da zaobiđu ta pravila. “Strano izborno uplitanje ozbiljno prijeti evropskim demokratskim društvima u korist anti-EU, desničarskih ekstremista i populističkih snaga”, upozoravaju evroparlamentarci.

U Rezoluciji piše da bi EU trebalo da radi na praktičnim rješenjima za podršku i jačanje demokratskih, nezavisnihi različitih medija u zemljama susjedstva EU-a i u zemljama Zapadnog Balkana koje su kandidatkinje za pristupanje EU.

Evropski parlamentarci pozivaju internet kompanije i društvene medijske firme da sarađuju u borbi protiv dezinformacija, ne podrivajući slobodu govora. Od EU se očekuje da stvori pravni okvir za suzbijanje hibridnih prijetnji, na čiju je opasnost nedavno upozorio sekretar Stejt departmenata Majkl Pompeo prilikom posjete regionu.

U Rezoluciji EP se pozivaju svi akteri da nastave sa naporima kako bi se osiguralo da demokratski proces, kao i izbori, budu zaštićeni od miješanja i manipulacija stranih država. Ukazuje se na potrebu poboljšanja medijske pismenosti.

Bonus video: