"TIM AKTOM BI ŠPANIJA POKAZALA DA JE I DALJE PRAVNA DRŽAVA"

Pućdemon: Volio bih da oslobode moje Katalonce

"Kada sam izašao iz Katalonije, nije postojao nikakav nalog za hapšenje niti me je tražio ikakav sud. Ja sam građanin EU, slobodan, s mogućnošću kretanja", rekao je
424 pregleda 0 komentar(a)
Čekajući presudu: Pristalice Pućdemona, Foto: AP
Čekajući presudu: Pristalice Pućdemona, Foto: AP

Bivši premijer Katalonije Karles Pućdemon kaže da očekuje da će Vrhovni sud u Madridu sljedeće nedjelje izreći zatvorske kazne do 15 godina za 12 zvaničnika.

Među zvaničnicima su neki koji su bili članovi vlade kojom je predsjedavao.

"Volio bih da ih oslobode, ne samo da opet budu s nama nego i zbog Španije. Bila bi to dobra vijest za Španiju, za njenu reputaciju pravne države, za demokratiju, za Španiju kao državu koja ne sudi tamo gde nema zločina i čijem se pravosuđu može vjerovati", rekao je za Hinu Pućdemon koji se nalazi u egzilu u Belgiji.

Komentarišući optužbe da je pobjegao nakon proglašenja samostalnosti Katalonije dok se ostali nalaze u teškoj situaciji, on naglašava da to nije slučaj.

"Kada sam izašao iz Katalonije, nije postojao nikakav nalog za hapšenje niti me je tražio ikakav sud. Ja sam građanin EU, slobodan, s mogućnošću kretanja", rekao je.

Istakao je da se dobrovoljno javio belgijskom pravosuđu kada je Španija za njim raspisala evropski nalog za hapšenje, a da sada za njim nije raspisana potjernica.

Državno tužilaštvo optužilo je Puđdemonove saradnike za pobunu, neposlušnost i korišćenje javnog novca za organizovanje referenduma koji je zabranio Ustavni sud.

Pućdemon je 2017. godine bio glavni organizator zabranjenog referenduma o otcijepljenju Katalonije od Španije i jednostranom proglašenju republike Katalonije.

Preporučujemo za Vas