POZVAO NA PODRŠKU EVROPSKIH DEMOKRATA

Protest Katalonaca ispred EK, pridružio se i Pučdemon

Vrhovni sud Španije u ponedjeljak je osudio devet katalonskih separatista na kaznu zatvora od devet do 13 godina zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti 2017.
493 pregleda 0 komentar(a)
Pučdemon (sa šalom) na protestu, Foto: AP
Pučdemon (sa šalom) na protestu, Foto: AP

Bivši katalonski lider Karles Pučdemon, za kojim je Španija izdala evropski nalog za hapšenje, pridružio se u Briselu pristalicama katalonske nezavisnosti koji su protestovali ispred Evropske komisije zbog presude dvanaestorici katalonskih separatista.

"Treba nam podrška evropskih demokrata zato što se ova kriza tiče evropske demokratije i kvaliteta evropske demokratije. To nije katalonsko, regionalno ili špansko pitanje", rekao je Pučdemon, prenosi AP.

Vrhovni sud Španije u ponedjeljak je osudio devet katalonskih separatista na kaznu zatvora od devet do 13 godina zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti 2017. godine, podsjeća Tanjug.

Troje preostalih optuženih proglašeno je krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.

Žunkeras je istakao da je novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbježan, kao i da će se na presude žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Preporučujemo za Vas