Premijer Irske pozdravio sporazum o Bregzitu

Varadkarov entuzijazam je u oštroj suprotnosti sa stavom sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP) da sporazum nije "u dugoročnom interesu Sjeverne Irske". DUP u parlamentu podržava manjinsku britansku vladu
491 pregleda 0 komentar(a)
Vardakar, Foto: Reuters
Vardakar, Foto: Reuters

Irski premijer Lio Varadkar pozdravio je novi sporazum o Bregzitu koji su u četvrtak postigli Evropska unija i Velika Britanija.

Varadkar je na Tviteru naveo da novi sporazum o razlazu omogućava Velikoj Britaniji da napusti EU "na uređen način", navodi Asošiejted pres.

On je ocijenio da je sporazum dobar i za Irsku, članicu Unije, i za britansku Sjevernu Irsku, i da štiti jedinstveno tržište EU i mjesto Irske u njemu.

Varadkarov entuzijazam je u oštroj suprotnosti sa stavom sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP) da sporazum nije "u dugoročnom interesu Sjeverne Irske". DUP u parlamentu podržava manjinsku britansku vladu.

Povezani članci

17. Oktobar 2019.

Postignut sporazum o Bregzitu

Pitanje granice između dvije Irske bilo je najveća prepreka za dogovor Lonodna i Brisela, pošto se britanski premijer Boris Džonson, kao i brojni poslanici, protivio odredbi iz prethodnog sporazuma o razlazu koja je trebalo da obezbijedi da poslije Bregzita ne bude "tvrde granice" između dvije Irske, strahujući da bi na taj način Velika Britanija ostala tuhesno vezana za trgovinska pravila EU.

DUP je danas potvrdila da neće glasati za novi sporazum o Bregzitu, ocijenivši da će Sjeverna Irska, na osnovu plana da se zadrži otvorena granica između dvije Irske, biti vezana za drugačije carinske i poreske aranžmane od Velike Britanije, što je za probritansku unionističku stranku neprihvatljivo.

Džonson je danas izjavio da je Velika Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu pošto mu se protive DUP, Laburistička partija, Liberalne demokrate i Bregzit stranka.

Bonus video: