stupa na snagu 1. novembra

EU lideri odobrili sporazum o Bregzitu

”Ključna promjena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Sjevernu Irsku od strane premijera Džonsona.To će omogućiti izbjegavanje carinskih punktova između Irske i Sjeverne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta”
719 pregleda 0 komentar(a)
Lideri EU na danas održanom okruglom stolu, Foto: Olivier Matthys/AP
Lideri EU na danas održanom okruglom stolu, Foto: Olivier Matthys/AP
Ažurirano: 17.10.2019. 19:29h

Lideri Evropske unije (EU) odobrili su revidirani sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Sporazum o Bregzitu trebalo bi da stupi na snagu 1.novembra.

”Evropski savjet pozvao je Evropsku komsiiju i Evropski parlament da omoguće da sporazum stupi na snagu 1. novembra ”, kazao je Tusk.

On je, kako prenosi Tanjug, nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu o Bregzitu, ocijenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ”haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije”.

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od Irske, ali i od Evropske komisije, što znači da je ”bezbjedna i od koristi za građane EU”.

”Ključna promjena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Sjevernu Irsku od strane premijera Džonsona.To će omogućiti izbjegavanje carinskih punktova između Irske i Sjeverne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta”, kazao je Tusk.

On je najavio da se sada čeka posjlednji korak, a to je potvrda sporazuma u oba parlamenta.

Tusk je poručio ”britanskim prijateljima” da su im, ako odluče da se vrate, vrata EU uvijek otvorena.

Preporučujemo za Vas