UPOZORENJE PREDSJEDNIKA EVROPSKE KOMISIJE

Junker: Komplikovana situacija ako Britanci odbace sporazum

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da će "u slučaju zahtjeva za odlaganjem Brgezita konsultovati članice"
789 pregleda 0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da će situacija postati "ekstremno komplikovana" ako britanski parlament u subotu odbije sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU.

"Ukoliko to bude slučaj, naći ćemo se u ekstremno komplikovanoj situaciji", rekao je Junker sinoć, na kraju prvog dana samita EU.

Članice EU su jednoglasno usvojile sporazum postignut uoči samita, ali će britanski premijer Boris Džonson morati da se bori za njegovo usvajanje kod kuće.

Ishod je neizjvestan jer sjevernoirska Partija demokratskih unionista (DUP), čijih deset poslanika pruža podršku konzervativnoj manjinskoj vladi, odbija da podrži sporazum.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je poslanike da "odbace" sporazum.

Britanski parlament će u subotu održati vanrednu sjednicu, ali stavovi laburista i DUP čine usvajanje sporazuma malo vjerovatnim.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da će "u slučaju zahtjeva za odlaganjem Brgezita konsultovati članice".

Junker je, međutim, rekao da postignuti sporazum "znači da više nema potrebe za odlaganjem". Takav zahtjev treba da uputi sam Džonson.

Preporučujemo za Vas