Uprkos zahtjevu za odlaganje: Nastavlja se procedura ratifikacije sporazuma o "razvodu" Londona i EU

"Kao što se i očekivalo, evropski ambasadori su se sastali danas prije podne vidjeli da utvrde sljedeće faze ratifikacije u EU" sporazuma o odlasku objavljenog u četvrtak, rekao je Barnije novinarima
718 pregleda 0 komentar(a)
Barnije, Foto: Reuters
Barnije, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2019. 14:38h

Procedura ratifikacije sporazuma o "razvodu" Londona i Evropske unije (EU) nastavlja se danas na evropskoj strani Kanala Lamanš, uprkos zahtjevu Velike Britanije za odlaganje Bregzita, o čemu će se predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konsultovati sa 27 članica.

Te konsultacije će vjerovatno trajati "nekoliko dana", rekao je za AFP jedan evropski izvor.

To je "ukratko pomenuto", ali se o tome se nije raspravljalo danas prije podne na kratkom sastanku 27 ambasadora sa evropskim pregovaračem za Bregzit, Mišelom Barnijeom, rekao je za AFP jedan od učesnika tog sastanka koji je bio planiran prije no što je do novog stava - zahtjeva za odlaganje, došlo u subotu u Londonu.

Tokom sastanka koji je "trajao 15 minuta" i bio "tehnički" po tom njegovom učesniku, ambasadori su uglavnom govorili samo o nastavku procesa ratifikacije sa evropske strane sporazuma Londona i Brisela o izlasku Velike Britanije iz EU, sklopljenog ove nedjelje.

"Kao što se i očekivalo, evropski ambasadori su se sastali danas prije podne vidjeli da utvrde sljedeće faze ratifikacije u EU" sporazuma o odlasku objavljenog u četvrtak, rekao je Barnije novinarima.

Taj sporazum tek treba da potvrdi Evropski parlament koji se ove nedjelje sastaje na plenarnom zasijedanju u Strazburu.

"Ono što je odlučeno u četvrtak, ostaje na stolu", rekao je za AFP evropski izvor.

"Britanski parlament nije odbacio sporazum, tako da ne treba mijenjati kurs, te se na evropskoj strani pokreće procedura da bi EU ratifikovala sporazum, što Evropski parlament treba da odobri", nastavio je izvor.

Drugi evropski diplomata je rekao da su ambasadori izrazili želju da pred Londonom "pokažu svoje jedinstvo".

Barnije se sastao s ambasadorima

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije sastao se danas u Briselu s ambasadorima država članica EU kako bi razmotrili moguće posljedice zahtjeva za novo odlaganje Bregzita koji je uputio britanski premijer Boris Džonson.

Upitan da li bi lideri EU bili spremni da odobre novo odlaganje Bregzita, Barnije je rekao samo da će predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk održati konsultacije "u narednim danima", prenosi Asošiejted pres.

Barnije je kazao i da je s ambasadorima imao "veoma kratak i normalan sastanak" o narednim koracima ratifikacije sporazuma u EU.

Džonson je sinoć poslao nepotpisano pismo Evropskoj uniji u kojem je zatražio odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, predviđenog za 31. oktobar, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Međutim, Džonson je potom poslao u Brisel još jedno pismo, koje je potpisao, navodeći da on lično nije za ponovno odlaganje Bregzita i da smatra da bi to bilo pogrešno.

Džonson želi da ispuni obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra, ali britanski parlament još nije glasao o novom, revidiranom sporazumu o Bregzitu koji je Džonson u četvrtak postigao s EU.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je danas da je uvjeren da će većina poslanika britanskog parlamenta podržati novi sporazum sljedeće nedjelje i da će do Bregzita doći u predviđenom roku, do 31. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski parlament je juče odlučio da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu o razlazu s EU, pošto su poslanici podržali amandman kojim se isključuje mogućnost Bregzita bez dogovora. Za takvu odluku glasala su 322 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Džonson je potom obećao da će u ponedjeljak poslati u parlament zakone za primjenu novog sporazuma o Bregzitu.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomjeran pošto je britanski parlament odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

Bonus video: