BRITANCI PRVOBITNO TREBALO DA NAPUSTE EU 29. MARTA

Tusk će preporučiti novo odlaganje Bregzita

Britanski premijer Boris Džonson u subotu je nevoljno tražio tromjesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine
594 pregleda 1 komentar(a)
Britanski premijer Džonson još jednom izgubio glasanje u parlamentu, Foto: AP
Britanski premijer Džonson još jednom izgubio glasanje u parlamentu, Foto: AP

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da će preporučiti da Evropska unija odobri zahtjev Velike Britanije da se produži rok za Bregzit, predviđen za 31. oktobar.

Tusk je sinoć na Tviteru napisao da će pozvati preostalih 27 članica Unije da odobre još jedno odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

On je kazao da će predložiti pisanu proceduru za odlaganje Bregzita, ne navodeći detalje.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je ranije da se Tusk savjetuje s liderima 27 članica EU o zahtjevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

Britanski premijer Boris Džonson u subotu je nevoljno tražio tromjesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine, pošto ga je parlament obavezao na takav postupak.

Parlament Velike Britanije sinoć je u načelu izglasao zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu, koji je Džonson u četvrtak postigao s EU, ali je potom odbacio vladin predlog rokovnika za debatu o tom zakonu. Džonson je potom odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu i dodao da se očekuje odluka EU o novom odlaganju Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomjeran pošto je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

Preporučujemo za Vas