POLICIJA PRETRESLA DVIJE KUĆE U SJEVERNOJ IRSKOJ

London: Svih 39 žrtava iz kamiona su kineske nacionalnosti

Vozač kamiona uhapšen je juče pod optužbom za ubistvo
3090 pregleda 1 komentar(a)
Policija na mjestu gdje su pronađena tijela, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Policija na mjestu gdje su pronađena tijela, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 24.10.2019. 15:20h

Svih 39 osoba nađenih u hladnjači na industrijskom imanju blizu Londona su kineske nacionalnosti, potvrdila je policija Londona.

Britanska policija pretresla je dvije kuće u Sjevernoj Irskoj poslije otkrića kamiona hladnjače sa 39 tijela čija identifikacija je u toku, javljaju britanski mediji.

Britanska policija juče je dobila prijavu od Hitne pomoći da su našli beživotna tijela u kamionu u industrijskoj zoni u mjestu Grejs u Eseksu, oko 30 kilometara od Londona, a javljeno je i da je kamion iz Bugarske.

Dvadesetpetogodišnji vozač kamiona iz Sjeverne Irske uhapšen je juče pod optužbom za ubistvo.

Prema britanskim medijima, on je Mo Robinson, iz grada Portadauna u Sjevernoj Irskoj, u okrugu Armag gdje su noćas i sprovedeni pretresi.

Sada se utvrđuje put kamiona.

Prema britanskoj policiji, prikolica kamiona stigla je oko 00.30 po lokalnom vremenu juče (1.30 po centralnoevropskom vremenu) u Parflit, luku na Temzi, iz Zebrigea u Belgiji, dok je dio kamiona koji vuče prikolicu krenuo iz Sjeverne Irske.

Belgijsko savezno tužilaštvo potvrdilo je za Frans pres da je prikolica kamiona prošla kroz Zebrige u utorak, 22. oktobra.

Bugarske vlasti su potvrdile da je vozilo registrovano u toj državi 2017. ali navode da od tada nije ulazilo u Bugarsku.

"Nema veze sa nama, jedino tablice ", rekao je bugraski premijer Bojko Borisov za lokalnu televiziju.

MUP Hrvatske saopštio je da kamion nije prošao kroz Hrvatsku, prenosi agencija Hina.

Hrvatska policija dobila je zahtjev od Britanije da provjeri podatke vezane za prolazak kamiona, a po provjeri nije utvrđeno da se kamion kretao po teritoriji Hrvatske, rekla je portparolka hrvatske policije.

Za sada nema naznaka o porijeklu žrtava ni o tome da li se radi o migrantima. Prema prvim elementima istrage radi se o 38 odraslih i jednom adolescentu.

Iako se još ne zna ko su žrtve, ta drama je ipak pokrenula pozive za borbu protiv biznisa krijumčarenja ljudima, a britanski premijer Boris Džonson je osudio "nezamislivu tragediju" .

Preporučujemo za Vas