Sančes odbacuje veliku koaliciju s konzervativcima

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi opet dobiti najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade
584 pregleda 0 komentar(a)
Sančes na skupu, Foto: Reuters
Sančes na skupu, Foto: Reuters

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes odbacio je mogućnost velike koalicije s konzervativnom Narodnom strankom nakon izbora 10. novembra, premda ankete pokazuju kako nijedna stranka neće dobiti dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Za osam dana se u Španiji održavaju prijevremeni izbori jer nakon izbora u aprilu nijedna stranka nije mogla formirati vladu.

Sančesova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi opet dobiti najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, pokazale su četiri ankete objavljene prošle sedmice, prenosi Hina.

"Nećemo sastaviti vladu sa strankom koja je koalirala s krajnjom desnicom, koja banalizuje rodno nasilje, jednakost među muškarcima i ženama i demokratsku istoriju ove zemlje“, rekao je Sančes na predizbornom skupu govoreći o Narodnoj stranci.

Njegov PSOE sada ima 123 mandata u parlamentu s 350 mjesta, daleko od potrebnih 176 mjesta za samostalno formiranje vlade. Narodna stranka je druga politička snaga u zemlji sa 66 poslanika.

Proteklih mjeseci PSOE nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a propali su i njegovi pregovori s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos oko sastavljanja lijeve koalicije.

Unidas Podemos posljednjih dana tvrdi da će PSOE ovaj put koalirati s tradicionalnim rivalom Narodnom strankom jer ankete pokazuju da ni lijevi niti desni blok neće doći do natpolovične većine.

Birači su pak umorni od stalnih izbora. Za osam dana će izaći na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

Lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka smjenjuju se na vlasti gotovo 40 godina, ali usljed privredne krize 2015. godine na scenu su iskočile nove stranke koje su narušile tradicionalno dvostranačje. Lijevi Unidas Podemos, centristički Građani i desni Vox nadaju se ulasku u vladu.

Španija na nacionalnom nivou nikada nije imala koalicionu vladu od kada je prije četiri decenije uvedena demokratija.

Na regionalnom i lokalnom nivou PSOE je na nekim mjestima koalirao s Unidas Podemosom. Narodna stranka u Andaluziji vlada s Građanima i Voxom.

Njihovi poslanici-portparoli su nakon debate održane u subotu veče na javnoj televiziji TVE ostali nakratko u razgovoru podijeljeni u dvije grupe. S jedne strane PSOE i Unidas Podemos, a s druge Narodna stranka, Građani i Vox.

Bonus video: